Motioner pakdåse og få varme i radiatoren igen!

///Motioner pakdåse og få varme i radiatoren igen!
  • Sådan motionerer man en pakdåse

Din radiator virker ikke? – Motioner pakdåsen! Måske sidder den fast

Hvis man har problemer med manglende varme i sine radiatorer, kan det skyldes, at pakdåsen inde i radiatorventilen har sat sig fast. For at løse problemet, kan man forsøge at ”motionere” pakdåsen, så den måske løsner sig.

Hvorfor sætter pakdåsen sig fast?

Pakdåsen kan sætte sig fast, fordi smuds og ir over tid samler sig inde i ventilen og pakdåsen.

Når du f.eks. lukker helt ned for radiatortermostaten om sommeren, vil ventilen typisk stå lukket og “u-motioneret” i flere måneder. Det er typisk når du skal til at have varme på igen, at du vil opdage, at pakdåsen har sat sig fast, og du derfor ikke får varme på radiatoren, når du skruer op for varmen på termostaten.

For at undgå dette, anbefales det faktisk, at du i sommerhalvåret skruer radiatortermostaten helt op på 5, så ventilen står i fuld åben position. Men så bliver du samtidig nødt til at lukke for varmen ude ved dit varmeanlæg i stedet. Når radiatorventilen står fuldt åben i sommerhalvåret, sætter pakdåsen sig ikke fast.

Det er dog ikke altid tilstrækkeligt blot at motionere pakdåsen. Radiatorventilen består nemlig af flere komponenter, og inde i ventilen sidder der også en ventilfjeder. Ventilfjederen kan også have sat sig fast i lukket position, og selvom din pakdåse kører fint frem og tilbage, virker ventilen altså stadig ikke, hvis ventilfjederen inde i ventilen sidder fast. I guiden her vil jeg først vise dig, hvordan du motionerer pakdåsen, og er det ikke tilstrækkeligt, viser jeg dig også, hvordan du motionere ventilfjederen.

Det er nemt at motionere pakdåsen i en radiatorventil, og det kan gøres uden, at man behøver at tappe vandet af centralvarmeanlægget. Derfor er det en lille let gør-det-selv ting, som afhjælper problemet med manglende varme i måske 20-40% af tilfældende.

Selvom det måske lykkes at få varme på radiatoren igen ved at løsne pakdåsen, bør man være opmærksom på, at problemet sandsynligvis kommer igen. Derfor bør du nok overveje at skifte pakdåsen inden for nærmeste fremtid.

Mikkel VVSviden.dk
Pakdåse

Værktøj du skal have til rådighed

Mangler du håndværktøj?

Køb værktøj her

Motioner pakdåse i radiatorventil – Sådan gør du

1. Afmonter radiatortermostaten

Drej radiatortermostaten op på 5 før du afmonterer den. På den måde trykker termostaten nemlig ikke på pakdåsen og så er den nemmere at få af og på.

Nyere termostater
Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret.

Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at løsne den. Sørg for at løsne skruen ordentligt, da termostaten ellers stadig kan holde fast i ventilen og et eventuelt vred kan ødelægge termostatens plastikkrans, så den ikke kan sidde fast mere.

RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
RAV ventil med ligekærvet skrue

2. Motioner pakdåse

Brug siden af en skiftenøgle (svensknøgle) eller håndtaget på en skruetrækker til at motionere pakdåsen frem og tilbage. Gør dette et par gange. Hvis pakdåsen giver efter og springer i yderposition (åben), vil du kunne høre, at vandet begynder at suse gennem radiatorventilen. Så behøver du ikke gøre mere, for nu har du løsnet pakdåsen.

OBS: Du må IKKE hive i ventilnålen med en papegøjetang, som det beskrives andre steder på Internettet. Hvis du hiver i ventilnålen, risikerer du nemlig at rive låseringen af, som sidder inde i pakdåsen. Hvis denne bliver revet af, er pakdåsen defekt, og så SKAL den udskiftes.

Hvis stiften i pakdåsen ikke kører let frem og tilbage, bør du skifte pakdåsen.

Hvis du har forsøgt at motionere pakdåsen, men der stadig ikke kommer varme i radiatoren, skyldes det sandsynligvis, at ventilfjederen inde i ventilen sidder fast.

Nedenfor kan du se, hvordan man motionere ventilfjederen.

Hvis du derimod har fået løsnet pakdåsen, og du kan mærke at radiatoren bliver varm, eller høre vandet suse i ventilen, har du allerede løst problemet, og du kan blot sætte radiatortermostaten på igen. I trin 3 kan du se, hvordan man gør.

Motioner pakdåse
Motioner pakdåse (Grafik)

Sådan motionerer du ventilfjederen i en radiatorventil

Løsn pakdåsen med en skiftenøgle (svensknøgle) eller en fastnøgle og skru den ud (drej mod uret). Det kan være en god idé at holde en klud eller bøtte under, mens du løsner pakdåsen, da der kan komme en lille smule vand, hvilket er ganske normalt. Vandet kommer som regel lige i starten, når pakdåsen er løsnet. Når pakdåsen er skruet ud, skulle der ikke umiddelbart komme mere vand. Hvis det er tilfældet, kan der sidde lidt snavs inde i ventilen, som gør, at den ikke lukker helt tæt.

Hvis ventilnålen i pakdåsen sidder fast, har det højst sandsynligt været årsagen til, at radiatoren ikke har givet varme. Når pakdåsen er skruet ud, er ventilen fuldt åben, og du bør derfor nu kunne høre en svag susen fra radiatorventilen.

Hvis du ikke kan høre eller mærke, at radiatoren begynder at give varme igen, sidder ventilfjederen højst sandsynligt fast i lukket position. Det kan vi forsøge at gøre noget ved, ved at “motionere” ventilfjederen.

Motionér ventilfjederen i radiatorventilen

OBS: Når du trykker ventilfjederen ind, sprøjter det som regel ud med vand. Hold derfor en klud eller bøtte ind under ventilen!

Med en flad skruetrækker kan du forsigtigt motionere ventilfjederen, så den løsner sig igen. Start med at trykke stille og roligt ind på den. Hvis den ikke springer ud i åben position af dette, kan du forsøge at “lirke” den lidt fra side til side. Når ventilfjederen giver efter, vil den hoppe ud i åben position, og du vil kunne høre at vandet begynder at suse gennem ventilen. Og så vil radiatoren begynde at blive varm.

Vær opmærksom på, at ventilfjederen skal kunne køre lige ind og ud. Den skal ikke side skråt.

Hvis ventilfjederen ikke vil give sig, kører meget stramt, eller overhovedet ikke vil fungere korrekt igen, bør du overveje at skifte radiatorventilen.

Hvis pakdåsen er i ringe stand, bør du overveje at udskifte den til en ny pakdåse.

Skru pakdåsen i igen, og drej med uret for at stramme den.

Afmontér pakdåsen
Motioner ventilfjeder
Motioner ventilfjeder (Grafik)
Montér pakdåsen igen

3. Montér radiatortermostaten igen

Sørg for at termostaten står på 5 inden du monterer den.

Nyere termostater
Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. Sæt termostaten på ventilen og slip kransen, som gerne skulle dreje tilbage på plads. Det kan være en god idé lige at trykke termostaten lidt ind mod ventilen samtidig med at kransen drejes lidt med uret, for at sikre, at den sidder ordentligt fast på ventilen.

Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at stramme denne. Sæt termostaten på ventilen og sørg for at den bliver holdt helt på plads. Stram ikke skruen for voldsomt, da plastikmaterialet i termostaten kan gå i stykker.

RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
RAV ventil med ligekærvet skrue

Stadig ingen varme i radiatorerne?
En fastgroet pakdåse i en radiatorventil er ikke den ENESTE årsag til, at der ikke er varme i dine radiatorer. Der er faktisk flere ting, der kan være årsag til det. Her på VVSviden.dk, har jeg forsøgt at lave en komplet guide til, hvordan du får varme i dine radiatorer igen.

Sådan får du varme i dine radiatorer igen >

Motioner pakdåse i radiatorventil – Videoguide

Brugerne synes
[Total: 80 Gennemsnit: 2.9]
By | 2017-07-18T18:59:03+00:00 februar 8th, 2015|Gør-det-selv VARME|6 Comments