Skift pakdåse i radiatorventil

///Skift pakdåse i radiatorventil
 • Skift pakdåse i radiatorventil

Din radiator virker ikke? – Skift pakdåse! Måske er den defekt

En fastgroet eller defekt pakdåse i en radiatorventil, vil resultere i, at radiatortermostaten ikke kan regulere ventilen korrekt. Termostaten på en radiatorventil bestemmer, ved at føle på rumtemperaturen, hvornår vandet skal løbe gennem radiatoren for at opnå den ønskede rumtemperatur.

Hvis pakdåsen har sat sig fast, vil radiatortermostaten altså ikke fungere korrekt, fordi den ikke kan åbne og lukke radiatorventilen.

Symptomer på en fastgroet pakdåse er typisk, at radiatoren slet ingen varme vil give, selvom termostaten er skruet helt op på fem (ca. 25°C).

Hvad er en pakdåse?

Pakdåsen er den lille messing komponent, som er skruet ind i ventilen. Du finder pakdåsen ved at afmontere radiatortermostaten.

Pakdåsen har en lille stift, som påvirkes af radiatortermostaten, og når dette sker, skubber den ventilfjederen, som sidder inde i ventilen ind, således at ventilen lukker. Og omvendt, når radiatorventilen føler, at rummet er for koldt, fjerner den trykket på ventilfjederen, som så trækker sig ud igen. Så åbner radiatorventilen, og så kommer der nyt varmt vand i radiatoren igen.

Selvom man måske har kunnet motionere pakdåsen, således at den igen fungerer, bør man alligevel overveje at skifte pakdåsen. Ofte er det nemlig smuds og ir, som er årsag til, at pakdåsen har groet sig fast. For at undgå, at dette sker igen foreløbig, kan man med fordel vælge at skifte pakdåsen med det samme.

Det er nemt at skifte pakdåse i en radiatorventil, og det kan gøres uden, at man behøver at tappe vandet af varmeanlægget.

Mikkel VVSviden.dk
Pakdåse

Værktøj du skal have til rådighed

Mangler du håndværktøj?

Køb værktøj her

Nye reservedele

Pakdåse STOR

Pakdåse STOR

Denne pakdåse passer til ældre ventiltyper: RAV, RAVL og FJVR
(Ventiler før 2005)

Køb STOR pakdåse
Pakdåse LILLE

Pakdåse LILLE

Denne pakdåse passer til nyere ventiltyper: RA-2000 serien
(Ventiler fra 2005)

Køb LILLE pakdåse

Skift pakdåse i radiatorventil – Sådan gør du

1. Afmonter radiatortermostaten

Drej radiatortermostaten op på 5 før du afmonterer den. På den måde trykker termostaten nemlig ikke på pakdåsen og så er den nemmere at få af og på.

Nyere termostater
Har du en af nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret.

Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at løsne denne. Sørg for at løsne skruen ordentligt, da termostaten ellers stadig kan holde fast i ventilen og et eventuelt vred kan ødelægge termostatens krans, så den ikke kan sidde fast mere.

RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
RAV-termostat

2. Afmonter pakdåsen

Løsn pakdåsen med en skiftenøgle (svensknøgle) eller en fastnøgle og skru den ud (drej mod uret). Det kan være en god idé at holde en klud eller bøtte under, mens du løsner pakdåsen, da der kan komme en lille smule vand, hvilket er ganske normalt. Vandet kommer som regel lige i starten, når pakdåsen er løsnet. Når pakdåsen er skruet ud, skulle der ikke umiddelbart komme mere vand. Hvis det er tilfældet, kan der sidde lidt snavs inde i ventilen, som gør, at den ikke lukker helt tæt.

Hvis ventilnålen i pakdåsen sidder fast, har det højst sandsynligt været årsagen til, at radiatoren ikke har givet varme. Når pakdåsen er skruet ud, er ventilen fuldt åben, og du bør derfor nu kunne høre en svag susen fra radiatorventilen.

Hvis du ikke kan høre eller mærke, at radiatoren begynder at give varme igen, sidder ventilfjederen højst sandsynligt fast i lukket position. Det kan vi forsøge at gøre noget ved, ved at “motionere” ventilfjederen.

Hvis du kan høre vandet suse i ventilen og mærke radiatoren blive varm, behøver du ikke at motionere ventilfjederen, og du kan derfor blot springe videre til trin 3.

Skift pakdåse – afmontering
Afmontering af pakdåse (Grafik)

Sådan motionerer du ventilfjederen i en radiatorventil

OBS: Når du trykker ventilfjederen ind, sprøjter det som regel ud med vand. Hold derfor en klud eller bøtte ind under ventilen!

Med en flad skruetrækker kan du forsigtigt motionere ventilfjederen, så den løsner sig igen. Start med at trykke stille og roligt ind på den. Hvis den ikke springer ud i åben position af dette, kan du forsøge at “lirke” den lidt fra side til side. Når ventilfjederen giver efter, vil den hoppe op i åben position, og du vil kunne høre at vandet begynder at suse gennem ventilen.

Vær opmærksom på, at ventilfjederen skal kunne køre lige ind og ud. Den skal ikke sidde skævt.

Motionering af ventilfjeder
Motionering af ventilfjeder (Grafik)

3. Montér den nye pakdåse

Skru den nye pakdåse i ventilen (drej med uret). Der kan komme lidt vand, når pakdåsen er skruet ca. halvvejs ind. Hold eventuelt en klud eller bøtte under.

Skift pakdåse – montering af ny
Montér pakdåse

4. Montér radiatortermostaten igen

Sørg for at termostaten står på 5 inden du monterer den.

Nyere termostater
Har du en af nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. Sæt termostaten på ventilen og slip kransen, som gerne skulle dreje tilbage på plads. Det kan være en god idé lige at trykke termostaten lidt ind mod ventilen samtidig med at kransen drejes lidt med uret, for at sikre, at den sidder ordentligt fast på ventilen.

Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at stramme denne. Sæt termostaten på ventilen og sørg for at den bliver holdt helt på plads. Stram ikke skruen for voldsomt, da plastikmaterialet i termostaten kan gå i stykker.

RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
RAV-termostat

Stadig ingen varme i radiatorerne?
Udskift af pakdåse er ikke den ENESTE årsag til, at der ikke er varme i dine radiatorer. Der er faktisk flere ting, der kan være årsag til det. Her på VVSviden.dk, har jeg forsøgt at lave en komplet guide til, hvordan du får varme i dine radiatorer igen.

Sådan får du varme i dine radiatorer igen >

Skift pakdåse i radiatorventil – Videoguide

By | 2017-07-18T19:17:22+00:00 januar 7th, 2015|Gør-det-selv VARME|26 Comments

26 Comments

 1. Mark 27/01/2015 at 09:34 - Reply

  Skal jeg lukke for vandet, før jeg kaster mig ud i at skifte pakdåsen?

  • VVSviden.dk 27/01/2015 at 20:22 - Reply

   Hej Mark

   Det er ikke nødvendigt at lukke for hanerne på centralvarmen, når du skal skifte pakdåse. Det er heller ikke nødvendigt at lukke for vandet i huset (ved vandmåleren) da “vandsystemet” og “centralvarmesystemet” er to systemer, som ingen direkte forbindelse har med hinanden.

   Bag pakdåsen sidder selve ventilen, som lukker tæt ved hjælp af en fjeder. Når du skruer pakdåsen ud, vil der komme en lille bitte smule vand og efterfølgende kan du sætte den nye pakdåse i.

   God fornøjelse!

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 2. Charlotte 25/02/2015 at 11:08 - Reply

  Når jeg løsner pakdåsen for at skifte den, så kommer der ikke bare en lille smule vand, men vandet nærmest sprøjter ud. Jeg er endnu ikke kommet så langt, at jeg har fjernet den gamle pakdåse helt, for jeg er bange for ikke at kunne kontrollere vandmængden, der kommer ud. Hvad kan problemet være?

  • VVSviden.dk 26/02/2015 at 16:53 - Reply

   Hej Charlotte
   Når du løsner pakdåsen, er ventilfjederen inde bag ved åben. Jo længere ud pakdåsen kommer i gevindet jo mere lukker ventilfjederen. Derfor vil der ligesom være en “dead-zone”, altså en slags midterstilling, hvor der vil sprøjte lidt vand (kan virke som meget, da der trods alt er 1 til 2 bars tryk på anlægget. Hvis du har direkte fjernvarme i dine radiatorer i stedet for centralvarme, kan trykket være højere, og så kan det virke lidt voldsommere med det vand som sprøjter ud).

   Du skal blive ved med at skrue pakdåsen ud, indtil den er helt ude, også selvom det sprøjter lidt. Hold evt. en klud omkring, så ikke det sprøjter på væg og gulv. Når pakdåsen er HELT ude, lukker ventilfjederen inden i ventilen, og så kommer der ikke vand mens pakdåsen er ude. Hvis du er bange for at du ikke kan kontrollere mængden af vand, som sprøjter ud, kan du tage trykket af dit anlæg. Men så skal du altså ud til din veksler/kedel og tappe lidt vand af, og så skal der efterfølgende fyldes op igen, hvilket kan virke som en stor omgang for blot at skifte en pakdåse. Se evt. her, hvordan du tapper vandet af dit anlæg:

 3. Lasse 16/12/2015 at 18:14 - Reply

  Hvad gør man hvis den fjeder inde bag ved pakdåsen sidder fast og man har forsøgt at massere den løs men det ikke virkede. Er der et sømandstrik eller er man så nødt til at skifte hele ventilen?

  • VVSviden.dk 16/12/2015 at 23:51 - Reply

   Hej Lasse

   Du kan med den flade skruetrækker forsigtigt forsøge at vrikke fjederen lidt fra side til side, hvis det ikke er tilstrækkeligt at motionere den ind og ud. Når du vrikker den fra side til side, kan du af og til få den til at løsne sig, og så hopper den ud på sin plads i åben position, og du vil pludselig kunne høre vandet suse igennem ventilen. Jeg oplever oftest, at jeg kan løsne ventilfjederen ved tilstrækkelig rokken, således at ventilen ikke behøver at blive skiftet.

   Hvis ventilfjederen dog sidder urokkeligt fast, er der ingen anden udvej end at skifte den.

   Desværre mistede jeg en del klargjorte artikler til siden her, da min harddisk stod af for nogle måneder siden, og derpå var bl.a. en guide til, hvordan man skifter en radiatorventil. Derfor er mit arbejde med siden her gået lidt i stand-by, og jeg har derfor ikke sådan en guide klar til dig, hvis det skulle være nødvendigt.

 4. Thomas 20/01/2016 at 11:06 - Reply

  Hej VVSviden.dk

  Jeg har for nylig skiftet min ventilpakning, da låseringen var faldet af nålen og den kom helt ud. Jeg oplevede, at der kom lidt vand ud da jeg løsnede pakningen, hvilket jeg jo har læst at der skulle. Da jeg så fik pakningen helt ud, kom der en tynd stråle af vand ud fra siden af fjederen. Når jeg trykkede på fjederen gik den fint ind og ud, men strålen af vand fortsatte. Jeg har sat den nye pakning i, og den er tæt. Mit spørgsmål er, om det er ok og hvis ikke, hvad jeg kan gøre?

  M.v.h Thomas

  • VVSviden.dk 06/02/2016 at 09:23 - Reply

   Hej Thomas

   Tak for dit spørgsmål!

   Det kan ikke 100% siges, at der ALDRIG kommer vand ud, når man skifter pakdåsen i en radiatorventil. Nu har jeg selv gjort det en del gange, og fra tid til anden oplever jeg også selv, at der kommer mere vand ud end andre gange. Når ventilfjederen (Den bevægelige del, som sidder inde i ventilen, bag ved pakdåsen) sidder fast i “lukket” position dvs. at den sidder fast/”trykket ind” i ventilen, vil der som regel komme vand. Normalt, når ventilen fungerer korrekt, skal ventilfjederen sidde ude, altså i “åben” position, indtil pakdåsen, som påvirkes af din termostat, trykker ventilfjederen ind (Når den ønskede temperatur er nået) og lukker for vandstrømmen gennem ventilen.

   Når ventilfjederen fast i “lukket” position, efter man har skruet pakdåsen ud, kan man bruge en lille flad skruetrækkker og forsigtigt forsøge at “lirke” ventilfjederen lidt. På et tidspunkt hopper den ud og sætter sig i “åben position” og det kan høres ved, at vandet begynder at strømme gennem ventilen og ind i radiatoren. (Man er som regel ikke i tvivl, da det som oftest er tydeligt at høre).

   Der kan dog stadig godt komme vand ud, selvom ventilfjederen er hoppet ud i “åben position”, men normalvis gør der det ikke. Hvis der gør, kan du forsøge at holde en bøtte op foran hullet, samtidig med at du trykket ventilfjederen ind med din skruetrækker. Så kan du nemlig skylle lidt vand ud gennem ventilen, og måske få noget af det møg ud, som måtte være årsag til, at den ikke lukker tæt, når ventilfjederen står i “åben position”.

   Det vigtigste er dog, at ventilen IKKE drypper, når du har skruet pakdåsen i. Det er nemlig pakdåsen, som skal holde tæt. Så hvis du har fået den til at holde op med at dryppe, da du skruede pakdåsen i og den i øvrigt virker som den skal, når du regulerer på din termostat, så er den tip top! 🙂

 5. Mikael 28/02/2016 at 10:30 - Reply

  Hej

  Super guide. Jeg har læst alle kommentarerne igennem og synes ikke jeg kan finde svaret på mit spørgsmål. Problem: Termostaten kan ikke lukke for ventilen i radiatoren og der er således fuld varme på hele tiden. Jeg har prøvet andre termostater som jeg har liggende (incl. en ny) men problemet er det samme. Når jeg afmonterer termostaten og motionerer pakdåsen kører “pinden” fint frem og tilbage men det virker som om at termostaten ikke har kræfter nok til at holde ventilen lukket. Det er kun når jeg selv bruger en del kræfter eller sætter en lille skruetvinge fast på pakdåsens pind at jeg kan holde ventilen lukket (lidt svært at forklare, men det er kun for at jeg selv slipper for at stå og holde ventilen lukket)
  Jeg har prøvet at tage pakdåsen ud, og der kommer en del vand ud når pakdåsen er helt afmonteret. Er det ventilen som er helt død og skal skiftes eller er der nogle muligheder som jeg ikke har afprøvet endnu?

  Vh Mikael

  • VVSviden.dk 28/02/2016 at 13:11 - Reply

   Hej Mikael

   Mange tak for spørgsmålet. Din situation lyder lidt mere drilsk end som så. Din termostat skal selvfølgelig virke, dvs. den lille tap inde i termostatføleren skal fjedre ud igen, hvis du trykker den ind, men da du fortæller, at du har prøvet med andre termostater, som jeg formoder virker fint dér, hvor de sidder, vil jeg skyde på, at det er noget inde i ventilen den er gal med.

   Det er nu ganske normalt, at der skal trykkes med lidt kræfter, hvis man vil lukke ventilen manuelt ved at trykke ventilstiften i pakdåsen ind, men den burde ikke gå så stramt, at den ikke kan lukke med termostaten.

   Jeg går også ud fra, at du har forsøgt at motionere ventilfjederen inde i ventilen, når du har pakdåsen ude (Beskrevet i trin 3 af denne guide)?
   Ventilfjederen kan nemlig godt sætte sig fast, men det plejer den at gøre i “lukket” position, således at radiatoren slet ikke kan varme. Den skal normalt sidde helt ude, og så bør mængden af vand, der kommer være minimal. Når du så trykker den ind med en skruetrækker, vil det typisk sprøjte ud med vand.

   Som du sikkert er bekendt med, hvis du har set mit “bag om” afsnit på siden, er jeg stadig i gang med VVS-uddannelsen, og derfor vil jeg ikke lede dig ud i nogen alt for avanceret gør-det-selv situationer, hvis jeg ikke selv føler at kunne give dig den helt korrekte vejledning.

   Men for at præcisere problemet lidt, kan det være nødvendigt at vide lidt mere om situationen:

   1. Har du centralvarmeanlæg eller direkte fjernvarme? (Centralvarmeanlægget kendetegnes typisk ved, at den har en ekspansionsbeholder, oftest rød)
   2. Er det KUN den radiator den er gal med, eller har du samme problem i andre radiatorer?
   3. Larmer ventilen?

   Ved direkte fjernvarmeanlæg er der som regel monteret dét, som hedder en trykdifferensregulator. Den sørger for, at trykket er ensartet igennem hele installationen. Hvis en trykdifferensregulator er defekt, eller helt mangler, kan det høje og svingende tryk fra fjernvarmen forstyrre ventilerne, så de ikke kan lukke korrekt. Men er du ude i denne problematik er de typiske andre symptomer også, at der er manglende varme i en eller flere radiatorer, og at ventilen larmer, fordi fjederen står og hamrer ind og ud mellem lukket og åben position.

   Grunden til jeg spørger om ventilen larmer er, at hvis den ved en fejl er monteret omvendt, altså så vandet løber den forkerte vej igennem, vil ventilen typisk larme. Og er som regel fordi den så ikke kan lukke ordentligt, da vandet løber den forkerte vej igennem.

   Det er helt klart et problem du skal have løst, og inden du kaster dig ud i at skifte ventilen, ville jeg dog alligevel råde dig til at rådføre dig med en VVS’er.

   Du kan finde kontaktinformationer på din lokale VVS’er her.

   Jeg beklager ikke at kunne komme med den præcise forklaring på dit problem pt., men håber selvfølgelig at du finder løsningen på det.

   En af de næste indlæg jeg kommer til at lave, er en guide til, hvordan man skifter en radiatorventil 🙂

 6. Mikael 28/02/2016 at 19:37 - Reply

  Hej igen

  Tak for fyldigt svar. Mine svar på dine tillægsspørgsmål er: centralvarme, kun denne ene radiator og nej.

  Radiator og ventil er gammel, men har været adskilt og samlet (af VVSer) for et par år siden i forbindelse med renovering af væg. Efterfølgende har den fungeret fint indtil et for et par måneder siden.

  Jeg har ikke prøvet at motionere ventilfjederen endnu da mit problem ikke var at den sad fast i lukket position. Og jeg kan jo lukke ventilen manuelt så jeg tænker at den kører som den skal, omend noget trægt da termostaten ikke har kræfter til at lukke den.

  Tror jeg tager fat i en VVS’er og får ham/hende til at fikse den. Endnu en gang tak for dit fyldige svar og held og lykke med uddannelsen.

  Vh Mikael

  • VVSviden.dk 29/02/2016 at 14:50 - Reply

   Hej igen

   Det kunne lyde som om, at det er ventilen den er gal med så. Som du selv nævner, at måske både ventilfjederen og pakdåsen kører så trægt at termostaten ikke kan formå at trykke pakdåsen ind, når ventilen skal lukke. Jeg kunne forestille mig, at ventilen bør skiftes 🙂

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 7. Jack Nielsen 04/01/2017 at 08:30 - Reply

  jeg har et problem, når jeg sætter thermostat på radiatoren lukker den selv for varmen efter 20 min og jeg skal pille termostaten af igen og manuelt hive nålen på pakdåsen ud? jeg har udskiftet pakdåsen og byttet rundt på termostaten for at se om det var problemet. Jeg har søgt på nettet efter samme problem, men det ser ikke sådan ud.

  kan I hjælpe med hvad der kan være galt?

  • VVSviden.dk 04/01/2017 at 21:16 - Reply

   Hej Jack

   Hvis din radiatorventil fungerer korrekt, så skal nålen selv hoppe ud, når du piller termostaten af. Gør den ikke dette, kan pakdåsen, eller ventilfjederen inde i radiatorventilen være groet fast. Du kan forsøge at motionere disse ved hjælp af denne guide. Start med at prøv at motionere selve ventilfjederen, som sidder inde under pakdåsen. Du nævner, at du har sat ny pakdåse på, og derfor mistænker jeg ventilfjederen, som sidder inde under pakdåsen, for at være synderen. Jeg tror det er dét, der er problemet med din ventil, da den ikke vil åbne igen automatisk. Hvis ikke dette afhjælper problemet, så bør du overveje at få en ny ventil på.

   Det skal også lige nævnes at radiatortermostater lukker, når termostaten føler, at temperaturen omkring termostaten er svarende til den ønskede indstilling F.eks. ca 21°C ved indstilling på 3. Hvis din føler er dækket til af eksempelvis et gardin, eller er placeret, så føleren peger opad, vil den ikke føle temperaturen korrekt, og derfor lukke før end at dit rum reelt er opvarmet til den ønskede temperatur. Derfor skal du sikre dig, at der ikke hænger et gardin ned foran. Hvis føleren peger opad, fordi ventilen peger opad, kan man af og til dreje ventilen en kvart omgang ned, så den sidder korrekt. Dette bør dog gøres med varsomhed, da et pakket gevind kan blive utæt, når der drejes på ventilen.

   I sjældne tilfælde kan det være, at den fjeder, som skal sørge for, at ventilen kan åbne, er blevet defekt, eller måske faldet ud ved tidligere service på ventilen. Hvis det er tilfældet, bør du overveje at udskifte din radiatorventil.

   Du kan også selv tjekke om din radiatortermostat er defekt:
   Skru termostaten helt op på 5 og tryk forsigtigt på den sorte plast kapsel inde i termostaten. Hvis du kan trykke kapslen indad og den selv hopper ud igen, når du slipper, er termostaten i orden.

   Hvis du slet ikke kan mærke modstand, og den ikke selv hopper tilbage igen, er gasbælgen, som giver modstanden sandsynligvis punkteret, og så skal du have en ny radiatortermostat.

   Det tyder dog ikke på, at termostaten er defekt, da du beskriver, at den selv lukker.

   Prøv eventuelt at sammenligne med et rumtermometer, som placeres i nærheden af termostaten. Hvis du så sætter termostaten på 3, som på de fleste Danfoss Radiatortermostater svarer til 20-21°C, bør temperaturen på dit rumtermometer også være omkring 20-21°C, når radiatortermostaten lukker. De fleste radiatortermostater har et proportionalbånd(xp) på 1-2°C, hvilket i store træk betyder, at temperaturen kan afvige 1-2°C fra den ønskede rumtemperatur.

   Jeg har endnu ikke fået udarbejdet min vejledning til udskiftning af radiatorventiler, så der kan jeg desværre ikke guide dig videre, hvis det bliver nødvendigt, men det er nu forholdsvis simpelt, hvis man har de rigtige værktøjer.

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 8. Michael Vindelev 17/04/2017 at 14:18 - Reply

  Hej kan man skifte termostat hovedet uden og skifte returventilen på en gammel installation?

  • VVSviden.dk 20/04/2017 at 15:18 - Reply

   Hej Michael

   Jeg er ikke helt sikker på, hvor henad på installationen du hentyder til.

   Hvis vi snakker radiatorer, som både er monteret termostatventil (på fremløbet) og en evt. flowbegrænser/returventil på returen, kan du sagtens skifte termostaten på fremløbsventilen, uden at skifte returventilen. Men det forudsætter selvfølgelig, at returventilen fungerer korrekt. Hvis returventilen er defekt, eller har sat sig, så vil et nyt termostathoved ikke gøre den store forskel på fremløbet.

   Som udgangspunkt på de fleste ventiler, kan du skifte hoved / betjeningsdelen, uden at skifte selve ventilen, hvis den komponent du sætter på ventilen passer til, og ventilen desuden ikke fejler noget.

   Har du f.eks. en defekt føler på et RAVK følerelement, kan du sagtens udskifte dette uden at skifte selve ventilen, hvis blot det nye element passer til.

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 9. Mette 22/10/2017 at 13:26 - Reply

  Hej !
  Super gode tips, trick og vejledning i giver, så nu vil jeg også prøve 😃
  Jeg kan overhovedet ikke få pakdåsen ud. Har prøvet med svensknøgle og rørtang 😳 Har du et trick til det også, eller skal jeg have i en VVS’er?
  Mvh Mette

  • VVSviden.dk 23/10/2017 at 14:06 - Reply

   Hej Mette

   Du kan måske være ude for, at din radiatorventil er af et andet fabrikat end dem, som jeg omtaler i mine guides.

   Der findes vidst nok nogle fabrikater, hvor man ikke kan få pakdåsen ud, og hvis dette er tilfældet, så kan du nok kun forsøge at banke på siden af ventilen med en hammer, for at få ventilfjederen til at hoppe ud, og hvis ikke det virker, skal den nok skiftes.

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 10. Betina A Bruun 22/12/2017 at 10:18 - Reply

  Hej
  Jeg har en håndklædetører som fungerer som radiator på badeværelset.
  Jeg kan ikke få gang i den. Tilløb er ok, termostat/ventil sidder på returløbet.

  Jeg har haft den tømt, (for at tjekke tilløb)fyldt igen og luftet ud.

  Jeg har afmonteret ventil med nålen, som ikke sad fast (kunne fint motioneres).

  Den lille fjederting inde bag ventilen smider vand u straks jeg trykker på den med en finger.

  Er der andet der kan være galt?

  • VVSviden.dk 25/12/2017 at 09:07 - Reply

   Hej Betina

   Hvis ventilen står fuldt åben, ventilennålen (pakdåsen) kører fint, og ventilfjederen kører fint, og sidder lige i, burde det umiddelbart ikke være ventilen, som er årsagen.

   Hvis du har haft vandet af anlægget, bør du lufte ud på alle radiatorer, og eventuelt luftpotter (Sidder oftest på loftet, på installationer med overfordeling (rør på loftet)), for at sikre, at alt luft er ude af anlægget. Hvis der sidder en luftlomme et sted i anlægget, kan denne være årsag til, at vandet ikke kan løbe gennem hele anlægget.

   Samtidig bør du sikre dig, at du har minimum 1,2 bars tryk på varmeanlægget, og 1,5-1,8 bar hvis du bor i en to-plans bolig.

   Pumpen skal selvfølgelig også være tændt, og eventuelt udluftet, så den kan drive vandet rundt.

   Hvis du har en spand eller andet til rådighed, kan du prøve at lufte ud på håndklædetørreren, indtil det vand, som kommer ud af luftskruen er varmt. Derefter skal der nok fyldes yderligere vand på varmeanlægget.

   Du kan også forsøge at lukke for alle radiatorer i huset, og så åbne helt op på håndklædetørreren, for at se, om du kan tvinge vandet til at løbe gennem den. (Nogle gange skal det lige hjælpes på vej.) Derefter kan du åbne for de andre radiatorer igen.

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 11. Lis 16/01/2018 at 15:51 - Reply

  Jeg kan ikke få unbracoskruen ud med en 2 mm unbraconøgle. Unbraconøglen kan bare drejes rundt uden den tager fat i skruen. Jeg har forsøgt med nyindkøbte unbraconøgler. Kan skruen være ødelagt? Har du forslag til andet værktøj jeg kan bruge?

  • VVSviden.dk 16/01/2018 at 19:01 - Reply

   Hej Lis

   Jeg er lidt i tvivl om, om det er en 2mm eller 2,5mm du skal bruge.

   Det kan dog godt ske, at skruens kærv er ødelagt.

   Hvis ikke du kan få termostaten af, kan du forsøge at banke på siden af selve ventilen med en hammer. Sørg for at termostaten står helt åben, altså på 5. Hvis det lykkedes, vil du kunne mærke, at radiatoren igen bliver varm.

   Alternativt kan der måske saves eller brækkes i termostaten, så den kommer af, men så skal der nok en ny til bagefter.

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

 12. Lis 16/01/2018 at 15:59 - Reply

  Undskyld- ovenstående spørgsmål handler om en radiatorventil, hvor stiften har sat sig fast, og jeg derfor gerne vil kunne komme til at løsne den.

  Mvh Lis

  • Lis 19/01/2018 at 14:00 - Reply

   Problemet er løst. Det lykkedes at skrue unbracoskruen ud med en torx-skruetrækker.

   Mvh Lis

 13. Sussi 30/01/2018 at 21:49 - Reply

  Hej,
  Vi har problemer med at få varme i en radiator. Vi har haft motioneret pakdåsen uden problemer, det hjalp dog ikke. Så tog vi pakdåsen helt ud for at motionere ventilfjederen, der fik vi det problem at det stod ud med vand og det stoppede heller ikke selvom pakdåsen var fjernet helt. Skal vi bare “trodse” alt vandet og fortsætte med at motionere ventilfjederen mere end vi gjorde eller skal vi prøve noget andet for at stoppe vandet.
  Mvh Sussi

  • VVSviden.dk 31/01/2018 at 17:06 - Reply

   Hej Sussi

   Det er almindeligt, at der kommer vand ud, men knapt så almindeligt at det “står ud” med vand.

   Det er hvert fald vigtigt, at ventilfjederen sidder “lige”. Det skal være sådan, at den kan trykkes ind og ud ligesom en fjeder. Hvis ikke den kan rokkes, sidder den nok fast i lukket position, og når den motioneres, vil den på et tidspunkt “hoppe ud” i åben position, og så vil radiatoren begynde at varme.

   Det sker dog også af og til, at radiatorventiler går i stykker, så hvis I ikke har held med at motionere ventilfjederen, så den kan åbne og lukke, så bør ventilen nok blive skiftet.

   Venlig hilsen

   Mikkel – VVSviden.dk

Leave A Comment