Din radiator virker ikke? – Motioner pakdåsen! Måske sidder den fast
Hvis man har problemer med manglende varme i sine radiatorer, kan det skyldes, at pakdåsen inde i radiatorventilen har sat sig fast. For at løse problemet, kan man forsøge at ”motionere” pakdåsen, så den måske løsner sig.
Hvorfor sætter pakdåsen sig fast?
Pakdåsen kan sætte sig fast, fordi smuds og ir over tid samler sig inde i ventilen og pakdåsen.
Når du f.eks. lukker helt ned for radiatortermostaten om sommeren, vil ventilen typisk stå lukket og “u-motioneret” i flere måneder. Det er typisk når du skal til at have varme på igen, at du vil opdage, at pakdåsen har sat sig fast, og du derfor ikke får varme på radiatoren, når du skruer op for varmen på termostaten.
For at undgå dette, anbefales det faktisk, at du i sommerhalvåret skruer radiatortermostaten helt op på 5, så ventilen står i fuld åben position. Men så bliver du samtidig nødt til at lukke for varmen ude ved dit varmeanlæg i stedet. Når radiatorventilen står fuldt åben i sommerhalvåret, sætter pakdåsen sig ikke fast.
Det er dog ikke altid tilstrækkeligt blot at motionere pakdåsen. Radiatorventilen består nemlig af flere komponenter, og inde i ventilen sidder der også en ventilfjeder. Ventilfjederen kan også have sat sig fast i lukket position, og selvom din pakdåse kører fint frem og tilbage, virker ventilen altså stadig ikke, hvis ventilfjederen inde i ventilen sidder fast. I guiden her vil jeg først vise dig, hvordan du motionerer pakdåsen, og er det ikke tilstrækkeligt, viser jeg dig også, hvordan du motionere ventilfjederen.
Det er nemt at motionere pakdåsen i en radiatorventil, og det kan gøres uden, at man behøver at tappe vandet af centralvarmeanlægget. Derfor er det en lille let gør-det-selv ting, som afhjælper problemet med manglende varme i måske 20-40% af tilfældende.
Selvom det måske lykkes at få varme på radiatoren igen ved at løsne pakdåsen, bør man være opmærksom på, at problemet sandsynligvis kommer igen. Derfor bør du nok overveje at skifte pakdåsen inden for nærmeste fremtid.
Motioner pakdåse i radiatorventil – Sådan gør du
1. Afmonter radiatortermostaten
Drej radiatortermostaten op på 5 før du afmonterer den. På den måde trykker termostaten nemlig ikke på pakdåsen og så er den nemmere at få af og på.
Nyere termostater
Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret.
Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at løsne den. Sørg for at løsne skruen ordentligt, da termostaten ellers stadig kan holde fast i ventilen og et eventuelt vred kan ødelægge termostatens plastikkrans, så den ikke kan sidde fast mere.
RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
2. Motioner pakdåse
Brug siden af en skiftenøgle (svensknøgle) eller håndtaget på en skruetrækker til at motionere pakdåsen frem og tilbage. Gør dette et par gange. Hvis pakdåsen giver efter og springer i yderposition (åben), vil du kunne høre, at vandet begynder at suse gennem radiatorventilen. Så behøver du ikke gøre mere, for nu har du løsnet pakdåsen.
OBS: Du må IKKE hive i ventilnålen med en papegøjetang, som det beskrives andre steder på Internettet. Hvis du hiver i ventilnålen, risikerer du nemlig at rive låseringen af, som sidder inde i pakdåsen. Hvis denne bliver revet af, er pakdåsen defekt, og så SKAL den udskiftes.
Hvis stiften i pakdåsen ikke kører let frem og tilbage, bør du skifte pakdåsen.
Hvis du har forsøgt at motionere pakdåsen, men der stadig ikke kommer varme i radiatoren, skyldes det sandsynligvis, at ventilfjederen inde i ventilen sidder fast.
Nedenfor kan du se, hvordan man motionere ventilfjederen.
Hvis du derimod har fået løsnet pakdåsen, og du kan mærke at radiatoren bliver varm, eller høre vandet suse i ventilen, har du allerede løst problemet, og du kan blot sætte radiatortermostaten på igen. I trin 3 kan du se, hvordan man gør.
Motioner pakdåse
Motioner pakdåse (Grafik)
Sådan motionerer du ventilfjederen i en radiatorventil
Løsn pakdåsen med en skiftenøgle (svensknøgle) eller en fastnøgle og skru den ud (drej mod uret). Det kan være en god idé at holde en klud eller bøtte under, mens du løsner pakdåsen, da der kan komme en lille smule vand, hvilket er ganske normalt. Vandet kommer som regel lige i starten, når pakdåsen er løsnet. Når pakdåsen er skruet ud, skulle der ikke umiddelbart komme mere vand. Hvis det er tilfældet, kan der sidde lidt snavs inde i ventilen, som gør, at den ikke lukker helt tæt.
Hvis ventilnålen i pakdåsen sidder fast, har det højst sandsynligt været årsagen til, at radiatoren ikke har givet varme. Når pakdåsen er skruet ud, er ventilen fuldt åben, og du bør derfor nu kunne høre en svag susen fra radiatorventilen.
Hvis du ikke kan høre eller mærke, at radiatoren begynder at give varme igen, sidder ventilfjederen højst sandsynligt fast i lukket position. Det kan vi forsøge at gøre noget ved, ved at “motionere” ventilfjederen.
Motionér ventilfjederen i radiatorventilen
OBS: Når du trykker ventilfjederen ind, sprøjter det som regel ud med vand. Hold derfor en klud eller bøtte ind under ventilen!
Med en flad skruetrækker kan du forsigtigt motionere ventilfjederen, så den løsner sig igen. Start med at trykke stille og roligt ind på den. Hvis den ikke springer ud i åben position af dette, kan du forsøge at “lirke” den lidt fra side til side. Når ventilfjederen giver efter, vil den hoppe ud i åben position, og du vil kunne høre at vandet begynder at suse gennem ventilen. Og så vil radiatoren begynde at blive varm.
Vær opmærksom på, at ventilfjederen skal kunne køre lige ind og ud. Den skal ikke side skråt.
Hvis ventilfjederen ikke vil give sig, kører meget stramt, eller overhovedet ikke vil fungere korrekt igen, bør du overveje at skifte radiatorventilen.
Hvis pakdåsen er i ringe stand, bør du overveje at udskifte den til en ny pakdåse.
Skru pakdåsen i igen, og drej med uret for at stramme den.
Afmontér pakdåsen
Motioner ventilfjeder
Motioner ventilfjeder (Grafik)
Montér pakdåsen igen
3. Montér radiatortermostaten igen
Sørg for at termostaten står på 5 inden du monterer den.
Nyere termostater
Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. Sæt termostaten på ventilen og slip kransen, som gerne skulle dreje tilbage på plads. Det kan være en god idé lige at trykke termostaten lidt ind mod ventilen samtidig med at kransen drejes lidt med uret, for at sikre, at den sidder ordentligt fast på ventilen.
Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at stramme denne. Sæt termostaten på ventilen og sørg for at den bliver holdt helt på plads. Stram ikke skruen for voldsomt, da plastikmaterialet i termostaten kan gå i stykker.
RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
Stadig ingen varme i radiatorerne?
En fastgroet pakdåse i en radiatorventil er ikke den ENESTE årsag til, at der ikke er varme i dine radiatorer. Der er faktisk flere ting, der kan være årsag til det. Her på VVSviden.dk, har jeg forsøgt at lave en komplet guide til, hvordan du får varme i dine radiatorer igen.
Thank you so much for this page. I found the problem and could fix it fast. Almost bought a new thermostat and that would have been fun… as the tube is the old 21.4 mm so nothing fits. Now it will work until I replace the radiators … after the winter!
Rigtig fin og brugbar side for ikke håndværker, jeg fik radiatoren i gang igen :)))
Super hjælp. Vandet havde været tappet af fyret, men udluftning virkede kun på nogle radiatorer. så huskede jeg at der skulle kradses kalk af pinden i ventilen 😉
Hjælp! Jeg har overtaget et hus med stue og første sal, og kan ikke få varmen til at virke ordentligt på 1. salen.
Info om varmesystemmet:
stuen: er opvarmet med gulvvarme, der fjernstyres i hvert rum pba af en ønsket temperatur, som indstilles på fjernstyringen. Her er der intet problem
Første salen: er opvarmet med radiatorer: fem radiatorer fordelt i tre værelser, et badeværelse og gang.
Opvarmingen sker med gasfyr.
Jeg har udluftet radiatorerne på første salen og sikret, at ventilpinden glider frem og tilbage.
Problem:
Der kommer kun varme på tre af de fem radiatorer, og det er kun, hvis jeg skruer termostaten op på fem (“moderne” termostat, hvor den kan løsnes ved vrid uden brug af værktøj). De to sidste kommer der ikke rigtig varme i selv om de står på fem kun svagt. Når jeg slukker for radiatoren i soveværelset, som er tættest på gasfyret (nedenunder), så stopper de to andre radiatorer med at varme, selvom de er skruet helt op.
Hjælp!!
Hilsen Jon
Hej Jon
Ved du om radiatoranlægget er et et-strengs eller et to-strengsanlæg?
Har du også tjekket at ventilfjederen inde bag ved pakdåsen i radiatorventilerne kører fint frem og tilbage? (se trin 2 i guiden her ca. midt på “Sådan motionerer du ventilfjederen”)
Kan du se, hvad din fremløbstemperatur er til radiatoranlægget og til gulvvarmen?
Radiatorer kører almindeligvis med en højere fremløbstemperatur end en gulvvarme gør.
Når disse to er kombineret i samme varmeanlæg, reguleres fremløbstemperaturen til gulvvarmen med en gulvvarmeshunt, sådan at man stadig kan holde en høj fremløbstemperatur til radiatorerne.
Det lyder lidt spøjst, at de andre radiatorer SLET ikke varmer, hvis du lukker for en, som sidder foran de andre på strengen. Almindeligvis vil vandet bare fortsætte videre forbi den lukkede radiator og ud til de resterende radiatorer.
Jeg kunne måske forestille mig, at der kunne sidde møg i radiatorventilerne.
Du kan skylle dit radiatoranlæg igennem med vand for at skyller ventilerne rene.
Det gøres ved at fylde vand på anlægget gennem returløbet, mens vandet løber ud gennem en hane på fremløbet og til at afløb.
Herefter lukkes alle radiatorventiler, hvorefter der åbnes for én radiator ad gangen, således at den enkelte bliver skyllet helt igennem.
Kan du se om dine radiatorventiler er med forindstilling? (Der sidder en lille sølvfarvet messingkrans på ventilen, som kan justeres til en bestemt flowmængde).
Hvis der er forindstillingsventiler på, kan du prøve at sætte de to bageste radiatorer på N, så de får væsentlig mere vand igennem i forhold til den forreste.
Derefter kan du forsøge at justere dem ned igen til en vandmængde, som gør at de kan varme rummene op.
Du kan læse mere om radiatorventiler her.
Venlig hilsen
Mikkel – VVSviden.dk
Meget fin og letforståelig beskrivelse.