Din radiator virker ikke? – Måske mangler der vand på dit varmeanlæg (centralvarmeanlæg)

Manglende vandtryk på et centralvarmeanlæg, vil medføre ingen- eller utilstrækkelig varme i boligens radiatorer eller gulvvarme. Normalt, er det ikke nødvendigt at fylde vand på varmeanlægget oftere end en til to gange om året. Hvis du oplever at skulle fylde vand på dit varmeanlæg flere gange om året, kan det skyldes flere årsager, som du bør undersøge.

Hvorfor taber mit varmeanlæg vand? > (Kommer snart)

“Varmeanlæg”, “fjernvarme”, “centralvarmeanlæg” HJÆLP?!

Ja. Der er al rigelig grund til at blive forvirret og være i tvivl. Denne guide hjælper dig til, hvordan du fylder vand på dit varmeanlæg (centralvarmeanlæg), og det er en forudsætning, at du allerede nu VED med sikkerhed, hvilken type varmeanlæg du har. Hvis ikke, vil jeg anbefale, at du læser artiklen her om varmeanlæg. (Kommer snart)

Det er nemlig væsentligt at vide, om du har centralvarme eller direkte-fjernvarme. Et direkte fjernvarmeanlæg har direkte forbindelse til fjernvarmeværket, og vandet til dit varmeanlæg kommer altså direkte fra fjernvarmeværket. Et direkte fjernvarmeanlæg skal ikke påfyldes vand, da vandmængde og tryk styres hos fjernvarmeværket.

Mangler mit varmeanlæg vand og hvad er trykket?
Du kan se om dit varmeanlæg mangler vand, ved at kigge på manometeret. Manometeret viser, hvor meget tryk der er på dit centralvarmeanlæg. Enheden måles i bar. For en almindelig etplans bolig, bør vandtrykket på varmeanlægget ligge på mellem 1,2 og 1,5 bar. Som tommelfingerregel, bør man fylde vand på til 1,5 bar. Bor man i en bolig med flere etager, bør trykket ligge mellem 1,5 og 2 bar, for at være sikker på, at varmeanlægget kan løfte vandet op i de øverste radiatorer. Dog må trykket ikke overstige 2,5 bar, da en sikkerhedsventil så vil åbne og lette trykket, ved at smide noget af vandet af varmeanlægget. Det skal dog siges, at i større varmesystemer kan der opereres med et højere anlægstryk, hvorfor denne guide kun henvender sig til almindelige parcelhuse, samt mindre etagebyggerier.

Denne guide er delt op i to dele, hvoraf den første del, hjælper med at lokalisere, hvor på dit anlæg du skal fylde vand på. Den anden del af guiden, forklarer, hvordan og hvor meget vand du bør fylde på dit varmeanlæg.

Mikkel VVSviden.dk
Manometer

Værktøj du skal have til rådighed

Mangler du håndværktøj?

Andet materiel

Slangeforskruning

2 stk. 1/2″ slangeforskruning

Alternativ: 3/4″ slangeforskruning

Spændebånd

2 stk. 1/2″ spændebånd (13-20mm)

Spændebånd mellem slange og slangeforskruning

Vandslange

1/2″ vandslange

1 til 2 meter burde være tilstrækkeligt

Påfyldning af vand på varmeanlæg – Sådan gør du

1. Lokalisér, hvor på dit varmeanlæg du kan fylde vand på

Det kan af og til være ret forvirrende at finde rundt i sin varmeinstallation. Der er mange rør og haner, og nogle gange synes man hverken at kunne finde hoved eller hale i det.

For at kunne fylde vand på dit varmeanlæg, skal der være en påfyldningshane, som man kan koble sin vandslange på. Sådan en hane er typisk en kuglehane, bundhane eller en ballofix. (Se billeder)

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skelner dine varmerør fra dine brugsvandsrør, så vil jeg anbefale dig at læse artiklen om boligens VVS-installation. (Kommer snart)

Hvis du har en væghængt fjernvarmeunit eller et gas-/oliefyr, er sådan en hane typisk placeret i rørinstallationen under unitten.

Hvis du har en gulvstående fjernvarmeunit eller gas-/oliefyr, er sådan en hane typisk placeret i underdelen af unitten tæt ved gulvet.

Du kan også komme ud for, at du skal fylde vand på dit varmeanlæg gennem en radiator, hvis ikke der findes haner andre steder på din installation. I sådan et tilfælde, vil der sandsynligvis være en bundhane på en af dine radiatorer.

Varmerørene i en almindelig installation er typisk lavet i sorte jernrør, kobberrør eller PEX-rør (plastik).

Det er i princippet underordnet, om du fylder vand på dit varmeanlæg gennem fremløbet eller returløbet. Det kan dog anbefales at fylde vandet på gennem returløbet, hvis muligt, da dette kan være med til at mindske mængden af den luft, der eventuelt bliver fanget i anlægget.

Udseende på påfyldningshaner
Eksempler fra installationer

2. Sluk for centralvarmepumpen

Inden du påbegynder påfyldningen af vand på varmeanlægget, skal du slukke for centralvarmepumpen. Hvis centralvarmepumpen kører flytter systemet hele tiden luften videre, og det kan derfor være svært at udlufte anlægget bagefter. På nogle anlæg har pumpen separat strømforsyning og kan derfor slukkes på en kontakt, eller ved afbryderen på EL-tavlen. Mange nyere Olie-/Gaskedler og fjernvarmeunits leveres med centralvarmepumper, hvor strømmen til pumpen og kedlen går gennem en fælles styring. I det tilfælde, skal du tage strømmen fra dit Oliefyr eller Gaskedel eller din ECL styring. De fleste nyere pumper har en lille LED-pære, som indikerer om pumpen er tændt eller slukket.

Hvis du har fjernvarme, kan du også med fordel lukke for fjernvarmen til din varmeveklser. Det kan du f.eks. gøre ved at lukke på sommerhanen. (Info kommer snart)

Flere pumper på dit anlæg?
I nogle VVS-installationer, findes der flere pumper. Normal vis i mindre installationer er der oftest to pumper. En centralvarmepumpe, og en cirkulationspumpe. Er du i tvivl om, hvilken af dine pumper, som er centralvarmepumpen, kan du slukke for alle pumperne.

Centralvarmepumpe
Sluk for strøm til centralvarmepumpe

3. Fyld vand på varmeanlægget

Tilslut den ene ende af slangen på din påfyldningshane/bundhane på varmeanlægget og tilslut den anden ende af slangen til en vandforsyning. Typisk sidder der på sikkerhedsaggregater på brugsvandssiden en tømhane, som kan anvendes. Det kan også være en mulighed at koble slangen på en vandhane. I sådan et tilfælde, skal du måske bruge en slangeovergang.

TIP: For at sikre, at der ikke kommer for meget luft ind i anlægget, kan du med fordel montere slangen på din vandforsyning først. Derefter fylder du slangen, så der er vand i hele slangen, og derefter monterer du den på varmeanlægget. Nu kommer der meget lidt eller slet ingen luft i anlægget. (Du bør dog stadig lufte varmeanlægget ud, når du har fyldt vand på)

OBS: Hvis du har fjernvarme, skal du være opmærksom på, at det ikke er tilladt at fylde centralvarmeanlægget op med vand fra fjernvarmesiden af installationen. Læs mere om primærside og sekundærside i min artikel om fjernvarmeanlæg med veksler. (Link kommer snart)

Når du fylder vand på dit centralvarmeanlæg, skal du holde øje med varmeanlæggets manometer. Kan du ikke selv se manometeret, mens du skal fylde vand på, kan du få en hjælper til at holde øje med det for dig. Fyld vand på til 1,5 bar, hvis du bor i en etplans bolig, og fyld vand på til 2 bar, hvis du bor i en bolig med flere etager.

Påfyldning af vand på varmeanlæg
Påfyldning af vand på varmeanlæg
Anlægstryk ses på manometer

Udluftning af varmeanlægget
Når du har fyldt vand på dit varmeanlæg, skal du altid huske at lufte HELE anlægget ud igen, før du starter centralvarmepumpen igen.

I denne guide, forklarer jeg, hvordan du udlufter dine radiatorer samt dit olie-/gasfyr eller fjernvarmeunit.

Stadig ingen varme i radiatorerne?
Manglende vand i varmeanlægget behøver ikke være den ENESTE årsag til, at der ikke er varme i dine radiatorer. Der er faktisk flere ting, der kan være årsag til det. Her på VVSviden.dk, har jeg forsøgt at lave en komplet guide til, hvordan du får varme i dine radiatorer igen.

Sådan får du varme i dine radiatorer igen >

Påfyldning af vand på varmeanlæg – Videoguide

Kontakt os