Udluftning af radiator – Sådan får du varme i din radiator igen!

Hvis der er luft i en radiator kan vandet, som skal varme radiatoren op, ikke strømme ordentligt gennem radiatoren. Det betyder at radiatoren ikke kan afgive varme, eller at varmeafgivelsen er meget begrænset.

Symptomer på luft i en radiator er oftest “gulpe” lyde, og hvis man mærker på toppen af radiatoren, fra den ene ende til den anden, vil man kunne mærke en temperaturforskel. Radiatoren er ikke varm dér, hvor luften er. Udluftning af radiator er derfor nødvendigt, for at kunne få varme igen.

Luft i radiatorerne har stor indflydelse på varmeanlæggets driftsfunktion. Det fungerer altså ikke optimalt, hvis der er luft i systemet. Derfor er det vigtigt, at du lufter anlægget ud, hver gang du skiller anlægget ad ved f.eks. reparation af rør eller udskiftning af radiatorventiler, og fylder vand på dit  varmeanlæg igen. Problemet med luft i radiatorer forekommer oftest i forbindelse med, at vandet har været tappet af varmeanlægget. Udluftning af radiator er et let og vigtigt gør-det-selv fif, som de fleste uden nogen VVS erfaring, kan kaste sig ud i. Luft i radiatorerne er nemlig en af de hyppigere årsager til, at der ikke er varme i dine radiatorer.

Det er nemt at udlufte en radiator, men det kan undervejs blive nødvendigt at skulle fylde mere vand på varmeanlægget, hvis der bliver lukket meget luft ud. Se her, hvordan du fylder vand på et centralvarmeanlæg.

For dig, som bor i etageejendomme som f.eks. ejerlejlighed eller lejet lejlighed:
Hvis du bor i en etageejendom, hvor du ikke selv har adgang til fyrrummet, hvor centralvarmepumpen oftest er placeret, skal du blot springe trin 1 over. I dit tilfælde kan du blot forsøge at udlufte dine egne radiatorer. Hvis ikke det afhjælper problemet, kan der være luftlommer i installationen på etagerne under og over dig, og det kan derfor være et større projekt, at få al luften ud. Forhør dig eventuelt med viceværten eller med en nøgleansvarlig til fyrrummet, om der er vand nok på varmeanlægget, og spørg eventuelt underboer, overboer og naboer, om de har samme problemer med manglende varme. Det kan være, at der også er luft i deres radiatorer. Problemet kan dog også skyldes andre ting, hvorfor min guide om manglende varme i radiatorer, forsøger at afdække de fleste mere og mindre almindelige årsager.

For dig, som bor i en etageejendom som f.eks. rækkehus eller villa:
Hvis du bor i en etageejendom, hvor du selv har adgang til fyrrummet, skal du blot følge denne guide fra trin 1. Når du skal udlufte dine radiatorer, bør du starte med at udlufte de nederste radiatorer først og derefter bevæge dig opad. Starter du udluftningen oppefra, risikerer du ikke at få den luft ud, som har sat sig som luftlommer i de lavest placerede radiatorer. Udluft alle radiatorer i en etage, før du går videre til den næste.

Mikkel VVSviden.dk
Udluftning af radiator - Luft i radiator

Værktøj du skal have til rådighed

Mangler du håndværktøj?

Udluftning af radiator – Sådan gør du

1. Sluk centralvarmepumpen

Inden du påbegynder udluftningen, skal du slukke for centralvarmepumpen. Hvis centralvarmepumpen kører flytter systemet hele tiden luften videre, og det kan derfor være svært at udlufte radiatoren. På nogle anlæg har pumpen separat strømforsyning og kan derfor slukkes på en kontakt, eller ved afbryderen på EL-tavlen. Mange nyere Olie-/Gaskedler og fjernvarmeunits leveres med centralvarmepumper, hvor strømmen til pumpen og kedlen går gennem en fælles styring. I det tilfælde, skal du tage strømmen fra dit Oliefyr eller Gaskedel eller din ECL styring. De fleste nyere pumper har en lille LED-pære, som indikerer om pumpen er tændt eller slukket.

Hvis du har fjernvarme, kan du også med fordel lukke for fjernvarmen til din varmeveklser. Det kan du f.eks. gøre ved at lukke på sommerhanen. (Info kommer snart)

Flere pumper i din installation?
I nogle VVS-installationer, findes der flere pumper. Normal vis i mindre installationer er der oftest to pumper. En centralvarmepumpe, og en cirkulationspumpe. Er du i tvivl om, hvilken af dine pumper, som er centralvarmepumpen, kan du slukke for alle pumperne, mens du lufter ud i dine radiatorer.

Centralvarmepumpe
Sluk for strøm til centralvarmepumpe

2. Udluftning af radiator

OBS: Vær opmærksom på, at vand som har været i et varmeanlæg i lang tid, bliver sort og meget svær at vaske af tekstiler. Hold derfor ALTID en klud over det lille hul i luftskruerne, når du skal lufte ud.

Kig efter et lille hul ved luftskruen og hold en klud foran hullet. På billedet ses en ældre luftskrue, som betjenes med en papegøjetang. Nyere typer luftskruer betjenes med en luftskruenøgle.

Let forsigtigt på luftskruen med en papegøjetang eller luftskruenøgle. (Drej mod uret)

Hvis der kommer luft ud:
Kommer der luft ud når luftskruen lettes, skal du lade den være løsnet indtil der begynder at komme vand.

Hvis der kommer vand ud:
Når der kommer vand ud af luftskruen, er radiatoren udluftet. Du kan nu ikke gøre mere. Husk at lukke luftskruen igen. (Drej med uret)

Hvis der kommer hverken luft eller vand ud:
Hvis der ikke kommer hverken luft eller vand ud, er der ikke nok vand på anlægget, og du skal derfor fylde mere vand på.

Sådan fylder du vand på varmeanlægget >

Hvis du har udluftet alle dine radiatorer, men der stadig ikke kommer varme i dem, kan det være fordi der er luft i din centralvarmepumpe / kedel eller fjernvarmeunit. Læs videre og se, hvordan du eventuelt udlufter disse.

Det kan også være, at pakdåsen i radiatorventilen sidder fast.

Sådan motionerer du pakdåsen i en radiatorventil >

OBS: Husk at lukke luftskruen igen, når radiatoren er luftet ud! (Drej med uret)

Skru radiatortermostat op på 5
Radiatortermostat op på 5
Udluftning af radiator - Hverken luft eller vand
Udluftning af radiator

3. Udluftning af kedel eller fjernvarmeunit

Har din kedel/unit en udluftningsskrue, bør du også, lufte denne ud for at få resterende luft ud af kedlen/fjernvarmeunitten. Luft i kedlen/fjernvarmeunitten kan forhindre almindelig drift og kan være skyld i, at varmen ikke bliver cirkuleret rundt i anlægget. På billederne her ses en fjernvarmeunit med manuel udluftningsskrue på. Denne type udluftningsskrue betjenes med en papegøjetang, præcis som luftskruen på en radiator. Luft ud indtil der kommer vand ud. Husk at lukke udluftningsskruen igen!
(Husk at slukke centralvarmepumpen, se Trin 1, før du udlufter din kedel/unit)

Nyere kedler/fjernvarmeunits
Den hyppigst anvendte udluftningsmekanisme på nyere kedler/units, er en ”Automatudlufter”, som automatisk lufter ud, når luften passere. Har du en automatudlufter på din kedel/fjernvarmeunit, skal du lytte efter om denne virker, når du fylder vand på anlægget.

Hvis automatudlufteren ikke giver en sivende lyd fra sig, når du fylder vand på, har den sandsynligvis ”sat sig”. Du kan forsigtigt banke med en stump genstand på toppen af automatudlufteren. Det anbefales, at du ikke forsøger at trykke ventilen på automatudlufteren ind med en skruetrækker. Den bliver ofte utæt pga. snavs og smuds, som skyller op i pakningen, og så skal den skiftes. Det er ofte nødvendigt at skifte automatudlufteren, hvis den er defekt.

Vær opmærksom på at automatudlufteren ikke alene kan udlufte hele centralvarmeanlægget, og derfor kommer du ikke udenom at skulle udlufte hver enkelt radiator.

Udluftning af centralvarmeanlæg (Manuelt)
Automatudlufter
Automatudlufter

4. Udluftning af centralvarmepumpe

Udluftning af radiator er ikke altid tilstrækkeligt til at få alt luften ud af varmeanlægget. Af og til samler der sig nemlig luft i din centralvarmepumpe, og så kan den ikke fungere korrekt. Oftest vil du kunne høre en unaturlig/underligt rislen fra din pumpe, hvis der er luft i den. Den vil typisk larme mere, end når den fungerer som den skal.

Nyere pumper har indbygget “automat-udluftning”, som selv sørger for at lade eventuelt luft ud, men på mange ældre pumper, er det noget du skal gøre manuelt.

Tag en stor flad skruetrækker og løsn luftskruen på pumpen. Når der kommer vand ud af pumpen er den udluftet, og du kan blot stramme skruen igen.

Når man udlufter en ældre pumpe, sætter der sig ofte lidt vand under plastikkappen, og man vil fejlagtigt tro, at luftskruen i pumpen er blevet utæt.

Brug en hobbykniv eller flad skruetrækker til at lirke klappen af. Det skal gøres lidt forsigtigt, da plastikkappen ellers risikerer at knække. Når kappen er taget af, tørres med en klud. Plastikkappen kan let klikkes på igen.

Udluftning af centralvarmepumpe
Udluftning af centralvarmepumpe
Hvis centralvarmepumpen drypper efter udluftning

4. Tænd centralvarmepumpen igen

Når du har udluftet dit anlæg skal du tænde centralvarmepumpen igen. På nogle anlæg har pumpen separat strømforsyning og kan derfor tændes på en kontakt, eller ved afbryderen på EL-tavlen. Mange nyere Olie-/Gaskedler og fjernvarmeunits leveres med centralvarmepumper, hvor strømmen til pumpen og kedlen går gennem en fælles styring. I det tilfælde, skal du sætte strømmen til dit Oliefyr eller Gaskedel eller din ECL styring. De fleste nyere pumper har en lille LED-pære, som indikerer om pumpen er tændt eller slukket.

Hvis du har fjernvarme, og har haft lukket for fjernvarmen til varmeveksleren ved hjælp af sommerhanen, skal du huske at åbne den igen, hvis du skal have varme på.

Centralvarmepumpe
Tænd for strøm til centralvarmepumpe

Stadig ingen varme i radiatorerne?
Udluftning af radiator er ikke nødvendigvis den eneste løsning på problemer med mangelende varme i radiatorerne. Der er faktisk flere ting, der kan være årsag til det. Her på VVSviden.dk, har jeg forsøgt at lave en komplet guide til, hvordan du får varme i dine radiatorer igen.

Sådan får du varme i dine radiatorer igen >

Udluftning af radiator – Videoguide