Introduktion
Denne artikel omhandler varmtvandsbeholdere og de situationer du kan komme til at stå i lige pludseligt. Artiklen her er lang, og er delt op i flere afsnit, hvorfor du måske lige vil gøre op med dig selv, hvorfor du er landet her:
Utæt varmtvandsbeholder
I dette afsnit viser jeg dig, hvad du skal gøre, hvis du har opdaget, at du har en utæt varmtvandsbeholder, og hvordan du begrænser en eventuel vandskade forsaget af en utæt vandvarmer.
Ny varmtvandsbeholder
I dette afsnit hjælper jeg dig med at finde ud af, hvilken varmtvandsbeholder du eventuelt har i forvejen, og hvilken ny du skal købe.
Montering af varmtvandsbeholder
Montering af varmtvandsbeholder er autorisationskrævende, og det betyder, at du skal have fat i en autoriseret VVS-installatør. Jeg viser dig her, hvad du selv kan gøre før VVS’eren kommer, så du kan spare penge på VVS-regningen.
Du kan springe direkte til det afsnit, som er relevant for dig, eller du kan læse hele artiklen, som starter herunder.
God fornøjelse!
Utæt varmtvandsbeholder – Sådan begrænser du skaden!
En utæt varmtvandsbeholder kan forårsage store vandskader uden du bemærker det. Ofte er varmtvandsbeholdere gemt væk i skabe, bag låger eller sågar på loftet. Andre varmtvandsbeholdere er indbygget i din varmekilde. (Gasfyr/Oliefyr/fjernvarmeunit m.m.)
Vandet vil blive ved med at fosse ud af en utæt varmtvandsbeholder, indtil der bliver lukket for vandtilførslen til beholderen. Det betyder, at ikke nok med, at den utætte varmtvandsbeholder vil forsage vandskade i din bolig, vil du også komme til at betale for det spildte vand, som er dryppet eller løbet ud af beholderen. En utæt varmtvandsbeholder kan skyldes flere årsager, men oftest er det fordi, at beholderen er gennemtæret.
Hvis du lige nu har opdaget, at du har en utæt varmtvandsbeholder, skal du hurtigst muligt lukke for vandtilførslen til beholderen og eventuelt tømme det resterende vand af beholderen. På den måde kan du begrænse en eventuel vandskade indtil du har mulighed for at få skiftet din varmtvandsbeholder.
1. Luk for vandtilførslen til beholderen
Så længe der er åbnet for vandet til varmtvandsbeholderen, vil vandet blive ved med at løbe ud af beholderen. Luk derfor for vandtilførslen til beholderen.
Ved varmtvandsbeholderens tilslutning, skulle du kunne finde en hane, som lukker for vandtilførslen.
Hanen sidder ofte sammen med en sikkerhedsventil og en kontraventil, og er i de fleste installationer placeret tæt på rørene til beholderen.
Drej hanen med urets retning for at lukke den, og hvis det er en kuglehane med T-greb, skal grebet stå på tværs af røret.
Alternativ: Luk for hovedhanen til boligen
Hvis ikke du kan finde den rigtige hane ved din varmtvandsbeholder, kan du i stedet lukke for vandet på hovedhanen. Hovedhanen til din bolig er oftest placeret sammen med din vandmåler.
Når du lukker for hovedhanen, skal du være opmærksom på, at du måske ikke vil have vand til rådighed i resten af din bolig. Derfor bør du kun gøre dette, hvis det er absolut nødvendigt. Samtidig skal du være opmærksom på, om du lukker for vandet til andre ejendomme end din egen. Hvis dette er tilfældet, bør du gøre dine naboer opmærksom på, at du lukker for vandet.
Det kan være en fordel at tappe noget brugsvand af i kander og evt. i en spand, så du har lidt drikkevand og vand til at skylle i toilettet med, mens hovedhanen er lukket.
Eksempler på lukning af vandtilslutning
2. Sluk for evt. strøm til beholderen (Gælder kun El-vandvarmere og combivandvarmere)
Hvis din varmtvandsbeholder er en El-vandvarmer eller en combivandvarmer, skal du slukke for strømmen til beholderen, når du har lukket for vandtilførslen. Hvis el-patronen i varmtvandsbeholderen står og varmer uden vand i beholderen, kan varmelegemet overophede og gå i stykker. Det kan selvfølgelig være lige meget, hvis beholderen alligevel er gennemtæret, men det er i sidste ende også unødig spild af strøm.
Hvis du har en METRO Therm vandvarmer, kan du let se om det er en EL- eller en Combi-vandvarmer. Der er nemlig en sort drejeknap foran, eller små LED pærer, som lyser.
3. Sluk for en eventuel brugsvandscirkulation på det varme vand
Hvis der er brugsvandscirkulation på din vandinstallation, skal denne slukkes, når du lukke for vandet til varmtvandsbeholderen. Cirkulationspumpen cirkulerer det varme vand rundt i dine rør, så der hele tiden er varmt vand til rådighed ved tappestederne længst væk i din installation. Hvis ikke du slukker for cirkulationspumpen, kører den rundt i det samme vand hele tiden, og kan i værste fald brænde sammen, så den går i stykker, og så skal den pludselig også skiftes.
Tag ikke fejl af en centralvarmepumpe og en cirkulationspumpe på brugsvandet. Selvom de begge minder om hinanden og faktisk også går under samme navn, ”Cirkulationspumpe” i daglig tale, er der forskel på dem. En cirkulationspumpe på brugsvandet er ofte mindre end en centralvarmepumpe, og selve pumpehuset er lavet af messing. En centralvarmepumpe er lavet i sort ubeskyttet jern.
4. Tag trykket på den varme hane, når du har lukket
Når du har lukket for det vandtilførslen til varmtvandsbeholdere, har du lukket for det varme vand. Det kan derefter være en fordel lige at åbne for det varme vand på en vandhane, for at tage det resterende vandtryk i varmtvandsbeholderen. Dette vil også sikre, at vandet ikke længere trykkes ud af beholderen pga. vandtryk i rørene. Der vil dog stadig dryppe vand fra beholderen, indtil den er tømt.
5. Tøm eventuelt beholderen for vand og begræns skaden
Hvis tæringen i varmtvandsbeholderen er så stor, at det ikke er tilstrækkeligt at have en spand stående indtil VVS’eren kommer, kan du med fordel selv tømme varmtvandsbeholderen for vand. Det kan dog være omfattende at tømme beholderen for vand selv, og hvis beholderen er svært tilgængelig, kan det være en smugle besværligt. Hvis du har et gulvafløb i nærheden af varmtvandsbeholderen, og det dryppende vand ikke udgør en fare eller risiko for skade på andre rør, ledninger eller konstruktionsdele, kan du bare lade vandet dryppe af, af sig selv. Husk, at hvis din varmtvandsbeholder er en El-vandvarmer eller combivandvarmer, skal strømmen til beholderen være slukket!
Sådan tømmer du din varmtvandsbeholder for vand (Kommer snart)
Alternativ: Sæt en bøtte eller spand under, for at opsamle vandet
Hvis ikke du har mod på at tømme din utætte varmtvandsbeholder selv, kan du, mens du venter på en VVS’er selv forsøge at begrænse skaden. Sæt en bøtte eller spand under den utætte varmtvandsbeholder for at begrænse en evt. vandskade. Alt efter lækagens omfang og mængden af vand, der løber ud, kan det være nødvendigt at tømme bøtten eller spanden jævnligt. Sæt eventuelt et æggeur eller en timer, og tjek spanden med et hvis tidsinterval. Du bør som minimum tjekke spanden hver 30 min. og hvis vandet løber hurtigt, bør du tjekke den oftere.
Hvor er varmtvandsbeholderen utæt?
Hvis varmtvandsbeholderen er utæt, skyldes det som regel enten at beholderen er tæret igennem, eller at flangen på beholderen er blevet utæt. Hvis din beholder er en EL-vandvarmer eller en combivandvarmer, skal du starte med at slukke for strømmen.
Hvis du allerede nu kan konstatere, at vandet ikke kommer fra flangen, men fra et tilfældigt sted på beholderen, er den sandsynligvis gennemtæret. Hvis det er tilfældet, skal beholderen skiftes.
Hvis vandet drypper fra undersiden af beholderen, kan du prøve at skrue det lille dæksel af, som sidder på undersiden af beholderen. (Beholderens udseende kan variere fra fabrikant til fabrikant, men principperne er ofte de samme. Her tales der om en METRO Therm varmtvandsbeholder, da det er en af de hyppigt forkomne.)
Når dækslet er pillet af, og du kan se flangen, kan du se, om vandet kommer derfra. Hvis vandet drypper fra flangen, kan du forsøge at spænde boltene med en topnøgle (Se mere længere nede). Hvis dette ikke hjælper, skal pakningen sandsynligvis skiftes.
Hvorfor bliver beholderen utæt?
Som bekendt er der intet, der holder evigt. Men mange gange kan levetiden forlænges, hvis produktet vedligeholdes og serviceres. Det samme gælder for en varmtvandsbeholder. Nedenfor beskriver jeg symptomerne ved en utæt varmtvandsbeholder, og hvordan risikoen for gennemtæring kan minimeres.
Sikkerhedsventilen må gerne dryppe, men…
Sikkerhedsventilen på en varmtvandsbeholder er en 10 bars overtrykssikring, som beskytter din vandinstallation mod lækage i tilfælde af overtryk i installationen. Når vand opvarmes udvider det sig, og når vand udvider sig fylder det mere. Udvidelsen trykker i installationen, og ville uden sikkerhedsventilen kunne forsage brud på rør og varmtvandsbeholder.
Hvis det drypper fra sikkerhedsventilen behøver du som udgangspunkt slet ikke være nervøs. Sikkerhedsventilen sikrer, at overtrykket bliver udlet, når vandet i varmtvandsbeholderen varmes op. Det vil sige, at det er helt almindeligt, at sikkerhedsventilen drypper, når beholderen er ved at lave varmt vand.
…den kan blive utæt
Hvis sikkerhedsventilen drypper konstant, kan der have sat sig møg og snavs i sikkerhedsventilens pakning. Hvis dette er tilfældet, bør du overveje at få den skiftet, da en dryppende sikkerhedsventil forsager vandspild, hvilket ville kunne mærkes på vandregningen.
Udskift af sikkerhedsventil er autorisationskrævende arbejde, og skal derfor udføres af en autoriseret VVS-installatør, men der er intet til hinder for, at du selv køber en sikkerhedsventil hjem, og derefter får en VVS’er til at montere den.
Se mere her: VVS-komponenter: Sikkerhedsventil (kommer snart)
Sikkerhedsventil, som drypper
Kan man lappe en utæt varmtvandsbeholder?
Hvis vandet drypper fra en tæring på en rørstuds
Hvis en af rørstudsene er utæt midt på røret, pga. en tæring, kan det måske lappes med en såkaldt reparationsklemme. En reparationsklemme er en klemme med en gummipakning, som spændes om øret. Pakningen kan holde mindre tæringer på lige rør tætte.
Se her, hvordan man lapper en tæring på et rør, med en reparationsklemme (Kommer snart).
Hvis det drypper fra flangen
Hvis det drypper fra flangen på beholderen, kan du forsøge at spænde boltene med en topnøgle, fastnøgle eller skiftenøgle. (Drej med uret for at spænde).
Hvis ikke det hjælper at spænde boltene, skal pakningen sandsynligvis skiftes. Dette er autorisationskrævende arbejde, og så er du nødt til at kontakte din lokale VVS’er.
Det kan samtidig være en fordel, at få renset beholder-spiralen for kalk, samt udskifte anoden, hvis dette ikke er gjort inden for de sidste 2-3 år.
Se her: Ny flange-pakning til varmtvandsbeholder (Kommer snart)
Skiftenøgle
Spænd bolte på flange
Hvis beholderen er gennemtæret
Hvis selve beholderen er gennemtæret, er der ikke meget du kan stille op. Det sker desværre med tiden, og nogle beholdere fungerer i 20 år, før de står af, og andre kun fungerer i 6-8 år. En gennemtæret varmtvandsbeholder skal skiftes, og det skal gøres af en autoriseret VVS-installatør.
Gå direkte til vejledning i køb af ny beholder her.
Eller læs videre, og bliv klogere på, hvordan du kan minimere risikoen for, at din varmtvandsbeholder gennemtærer.
Hvordan undgår jeg, at varmtvandsbeholderen bliver utæt?
Du kan aldrig sikre dig 100% mod at ende med en utæt varmtvandsbeholder, da slidtage og galvanisk tæring er naturligt, og derfor er svært at gøre noget ved.
Hvis du vedligeholder din varmtvandsbeholder, forlænger du levetiden på den, og samtidig reducerer du risikoen for gennemtæring.
Her er nogle af de ting, du kan gøre, for at minimere risikoen for at ende med en utæt varmtvandsbeholder:
Husk at få skiftet anoden, så ikke beholderen tærer op før tid
En varmtvandsbeholder er lavet af jern. Jernet bliver rustbeskyttet ved hjælp af en magnesiums-anode, som sidder inde i beholderen. Da magnesium er lavere i spændingsrækken end jern, vil magnesiums-anoden tære op før vandet angriber selve beholderen. Som tommelfingerregel siger man, at en anode bør skiftes hvert andet til tredje år, og hvis ikke dette sker, vil beholderen tære op hurtigere.
Se mere om anoder til varmtvandsbeholdere her. (Kommer snart)
Kør ikke med en varmtvandstemperatur over 60oC
Vi ved alle, at vand udfælder kalk. Med tiden kalker vores vandbrugende apparater til, hvis ikke vi afkalker dem. Det samme gælder for din varmtvandsbeholder. Samtidig forholder det sig sådan, at mængden af kalk, som vandet udfælder forøges i takt med at vi hæver temperaturen. Særligt når vandet kommer over 60oC sker der en betydelig stigning i mængden af kalk, som vandet udfælder.
Selvom kalk ikke er direkte årsag til tæring af beholderen, vil kalken forringe beholderens evne til at opvarme vandet. Det sker fordi kalken sætter sig som en et lag rundt om varmespiralen, og det forhindrer spiralen i at afgive varme til vandet. Det betyder, at du på et tidspunkt vil begynde at opleve manglende varmt vand.
Det er meget almindeligt, at VVS’eren løsner kalk fra spiralen, når han skifter anoden i din varmtvandsbeholder, så sørg for at få skiftet anoden efter fabrikantens anvisning.
Se nedenfor, hvordan du indstiller temperaturen på din varmtvandsbeholder.
Indstilling af varmtvandstemperatur
De fleste varmtvandsbeholdere har enten en ventil eller en drejeknap til regulering af varmtvandstemperaturen. Her fortæller jeg dig, hvordan du regulere varmtvandstemperaturen i din varmtvandsbeholder.
OBS: For at undgå risikoen for vækst af legionella-bakterier i varmtvandsbeholdere bør temperaturen ligge mellem 50-55oC!
(Det er muligt at køre med en anelse lavere varmtvandstemperatur ved gennemstrømningsvandvarmere, da der her, ikke er et lager af varmt vand, hvor bakterier kan vækste. Det anbefales dog, at temperaturen ved hvert enkelt tappested er mindst 50oC.)
El-vandvarmere og Combivandvarmere
På disse reguleres temperaturen ved opvarmning med strøm, af en drejeknap. På METRO vandvarmere, svarer en indstilling af drejeknappen på kl. 08:00 til ca. 55oC.
Varmtvandsbeholdere med AVTB- eller RAVK-ventil
På disse varmtvandsbeholdere reguleres varmen ved hjælp af en automatisk reguleringsventil med føler.
Der er forskel på indstillingsområderne på disse typer ventiler, derfor skal du lige se, hvilken du har:
AVTB-ventil indstillingsområde: 20-60oC:
Drej håndtaget, så den grå pals spids, står mellem 3 og 4. Dette svarer til 55oC.
AVTB-ventil indstillingsområde: 30-100oC
Drej håndtaget, så den grå pals spids, står på 2, hvilket svarer til 55oC.
AVT-ventil indstillingsområde: 20-70oC:
Drej håndtaget, så den grå pals spids, står mellem 3 og 4. Dette svarer til 55oC.
AVT-ventil indstillingsområde: 35-70oC:
Drej håndtaget, så den grå pals spids, står mellem 2 og 3. Dette svarer til 55oC.
RAVK-føler indstillingsområde: 25-65oC.
Drej håndtaget, så trekantens spids peger på 4. Dette svarer til 55oC.
RAVK-føler indstillingsområde: 25-45oC. (Lavtemperatur)
Drej håndtaget, så trekantens spids peger på 5. Dette svarer til 45oC.
RAVK-føler indstillingsområde: 35-75oC.
Drej håndtaget, så trekantens spids peger på 3. Dette svarer til 52oC.
RAVI-føler indstillingsområde: 43-65oC.
Drej håndtaget, så trekantens spids peger på 2. Dette svarer til 53oC.
Må man selv udskifte en utæt varmtvandsbeholder?
Du må ikke selv skifte en utæt varmtvandsbeholder!
Du må gerne selv købe en ny varmtvandsbeholder!
Du må dog gerne selv købe en ny varmtvandsbeholder, og det kan faktisk spare dig en smugle penge.
I næste afsnit hjælper jeg dig med at finde ud af, hvilken varmtvandsbeholder du skal købe.
I sidste afsnit, giver jeg dig tips til, hvad du selv kan gøre, for at gøre VVS-regningen billigere!
Ny varmtvandsbeholder – Køb selv og spar penge!
Køb selv en ny varmtvandsbeholder, og spar penge på VVS-regningen!
Det bliver mere og mere almindeligt, i takt med det stigende salg af VVS-artikler på nettet, at kunderne køber produktet selv, og derefter får en VVS’er til at montere og installere det. Det må du gerne, og selvom det ikke altid falder i god smag hos VVS-installatørerne, er der for det meste penge at spare ved at købe produktet selv! I dette tilfælde kan du altså med fordel købe en ny varmtvandsbeholder selv, og derefter kontakte din lokale VVS-installatør og bede ham/hende om at montere den!
Ved køb af ny varmtvandsbeholder, skal du være klar over, at der findes en del forskellige typer: Varmtvandsbeholder til centralvarme, Varmtvandsbeholder til fjernvarme, Combivandvarmer og El-vandvarmer.
Det er derfor vigtigt, at du ved, hvilken type varmtvandsbeholder du skal købe, og jeg vil i dette afsnit gennemgå de forskellige slags og vejlede dig i, hvilken varmtvandsbeholder du bør købe.
Desuden skal du være klar over, at der findes oliefyr, gasfyr, fjernvarmeunits og varmepumper med indbygget varmtvandsbeholder, og skal sådan en skiftes, bør du tage kontakt til fabrikanten, eller din lokale VVS-installatør, som kan hjælpe dig med at finde den korrekte varmtvandsbeholder.
Det er væsentligt, at du ved, hvilken type varmeanlæg du har, og der skelnes her mellem centralvarmeanlæg og direkte-fjernvarme.
Se her, hvordan du finder ud af, hvilken type varmeanlæg du har (Kommer snart)
Hvis du allerede nu ved, hvilken varmtvandsbeholder du skal have, kan du blot klikke dig videre via knapperne nedenfor.
Hvis du ønsker at læse artiklen, skal du blot scrolle nedad.
Find din nye varmtvandsbeholder med det samme, eller læs videre i artiklen!
Centralvarme
Fjernvarme
EL-vandvarmer
Combivandvarmer til centralvarme
Combivandvarmer til fjernvarme
Køb samme type varmtvandsbeholder som du har nu, og spar penge på monteringen!
Det letteste og sikreste valg, er at købe en varmtvandsbeholder magen til den eksisterende du har. Grunden til dette er, at din nye varmtvandsbeholder med ret stor sandsynlighed vil passe på de samme beslag, som din eksisterende varmtvandsbeholder er monteret på. Desuden vil rørføringen ikke skulle ændres for at beholderen kan tilsluttes, og det betyder at du kan spare penge på VVS-regningen!
Du skal dog være opmærksom på, at hvis rørstudse eller andre komponenter på din installation ikke er i forsvarlig stand, vil VVS’eren kunne være nødsaget til at udskifte disse, for at kunne sikre kvaliteten af det udførte arbejde.
For at finde ud af, hvilken varmtvandsbeholder du har nu, og gerne vil have en magen til, skal du kende din varmtvandsbeholders specifikationer.
Spar penge på montering ved køb af samme model
Sådan finder du specifikationerne på din eksisterende varmtvandsbeholder
For at kunne købe en ny varmtvandsbeholder magen til din eksisterende, skal du kigge efter mærkater på varmtvandsbeholderen eller information om beholderen i brugervejledningen. På METRO Therm beholderne, og i øvrigt mange andre fabrikater er der ofte placeret et sølvgråt mærkat omkring rørstudsene. Mærkatet indeholder information om varmtvandsbeholderens fabrikations-år, modeltype, volume samt varenummer.
På METRO Therm varmtvandsbeholdere kan du med de 9-cifrede varenummer slå modellen op på METROs hjemmeside.
Hvis din varmtvandsbeholder er købt som en Vaillant-beholder, men produceret af METRO Therm, som eksemplet på billedet, skal du slå det 9-cifrede nummer op på Vaillants hjemmeside.
Ved montering af varmtvandsbeholder af samme fabrikat og modeltype, er det væsentligste at kende til beholderens volume. Varmtvandsbeholderens volume er den mængde vand, som beholderen kan indeholde og opvarme.
Desuden, skal du vide, om din beholder er en Varmtvandsbeholder til centralvarme, Varmtvandsbeholder til fjernvarme, El-vandvarmer eller en Combivandvarmer, da dette er afgørende for at kunne købe den rigtige varmtvandsbeholder!
Desuden er det væsentligt, om din varmtvandsbeholder er monteret med studsene opad eller nedad. Der er nemlig forskel på rør og spiral på en almindelig og en omvendt varmtvandsbeholder. Husk at kigge efter, om du har en opad- eller nedadvendt varmtvandsbeholder!
Varmtvandsbeholder specifikationer
Havde du varmt vand nok med din eksisterende varmtvandsbeholder?
Inden du køber en ny varmtvandsbeholder, kan det være relevant at gøre sig overvejelser om, om du havde varmt vand nok med din eksisterende beholder. Her tales om mængden af varmt vand og altså ikke temperatur. Hvis ikke du syntes at have haft tilstrækkelige mængder varmt vand, eller overvejer at montere et badekar eller spa, bør du overveje, om du skal have en varmtvandsbeholder med større volumen. I dette tilfælde er det ikke sikkert, at den nye beholder kan monteres præcist, hvor den gamle sad, og det kan derfor være nødvendigt at ændre på rørføringen.
Se mere om valg af størrelse på varmtvandsbeholder længere nede.
Har du brugsvandscirkulation på det varme vand?
Hvis du har brugsvandscirkulation på det varme vand, og cirkulationsledningen er tilsluttet direkte på din varmtvandsbeholder, skal du sikre, at en eventuel ny varmtvandsbeholder har en studs til brugsvandscirkulation. Denne studs er ofte placeret i toppen eller på midten af varmtvandsbeholderen. Dette vil oftest fremgå af produktbeskrivelsen. Det skal dog nævnes, at alle 60L+ METRO varmtvandsbeholdere leveres med cirkulationssæt til montering på toppen af beholderen.
Cirkulationspumpe på brugsvandet
Hvilken størrelse varmtvandsbeholder skal du vælge?
Varmtvandsbeholdere dimensioneres efter normen for vandinstallationer DS 439, og dimensionering af ny varmtvandsbeholder kan være et kompliceret regnestykke. Hvis du er til mere teknisk fordybelse, kan du læse mere i dette dokument (pdf).
Som udgangspunkt, skal en varmtvandsbeholder ikke være større end boligens behov, da dette vil føre til unødig varmespild. Men samtidig skal den være stor nok til at dække boligens behov.
Jeg vil anbefale, at du udskifter din gamle varmtvandsbeholder, med en ny varmtvandsbeholder af samme volumen (60L, 110L, 160L osv.). Der er dog visse undtagelser.
Hvis du f.eks. har planer om på et tidspunkt at montere et badekar eller en spa i din bolig, vil jeg anbefale, at du springer en størrelse op i forhold til den varmtvandsbeholder du har nu. Dvs. hvis din nuværende varmtvandsbeholder er 60L, bør du minimum vælge en 110L. Eller hvis din eksisterende varmtvandsbeholder er en 30L, bør du vælge en 110L, da der går meget vand til opfyldning af badekar eller spa.
Hvis du, med den eksisterende varmtvandsbeholder har oplevet, at der ikke har været varmt vand nok, til at dække din boligs behov, vil jeg anbefale, at du går en størrelse op, i forhold til den varmtvandsbeholder du har nu.
Alternativt kan du søge rådgivning hos din lokale VVS-installatør.
Hvilken størrelse skal du vælge?
Varmtvandsbeholder fra METRO Therm – Dansk kvalitet!
METRO Therm er en meget anerkendt Dansk producent af varmtvandsbeholdere, og flere gasfyr/oliefyrsproducenter bruger varmtvandsbeholdere leveret af METRO Therm. METRO Therm har leveret varmt vand og varme til Danskerne i over 100 år! Vælg en Metro Therm varmtvandsbeholder, hvis du i forvejen har en. Du kan også med fordel vælge en METRO Therm beholder, selvom dit gasfyr/oliefyr/fjernvarmeunit er af andet fabrikat, og det ikke gør dig noget, at din varmtvandsbeholder ikke nødvendigvis har samme design som dit fyr.
Besøg METRO Therms hjemmeside her.
Varmtvandsbeholder til centralvarme
En varmtvandsbeholder til centralvarme har 4 tilslutningsstudse (+ eventuel cirkulationsstuds). Rørstudsene er almindeligvis med 3/4″ jerngevind, men kan også findes med 1/2″ jerngevind. Denne type varmtvandsbeholder anvendes på varmeanlæg, hvor centralvarmevandet bruges til at opvarme brugsvandet. Beholderen har en spiral, hvor centralvarmevandet løber inden i. Spiralen afgiver varme til brugsvandet, som på den måde varmes op. Denne type beholder har ofte en magnesiums-anode, som har til formål at beskytte varmtvandsbeholderen mod tæring. Temperaturen på denne type varmtvandsbeholder styres oftest af en AVTB-ventil eller en RAVK-ventil, som sidder på returløbet på centralvarmesiden.
Du skal vælge denne type varmtvandsbeholder, hvis du har centralvarmeanlæg med gasfyr, oliefyr, pillefyr eller indirekte-fjernvarme, hvor beholderen er monteret på sekundær-siden.
Varmtvandsbeholder til fjernvarme
En varmtvandsbeholder til fjernvarme har 4 tilslutningsstudse (+ eventuel cirkulationsstuds). Rørstudsene er almindeligvis med 3/4″ gevind på brugsvandsstudsene og 3/8” gevind på fjernvarmestudsene. Denne type varmtvandsbeholder egner sig godt til varmeanlæg, hvor direkte-fjernvarme bruges til opvarmning af brugsvandet. Beholderen har en spiral, som fjernvarmevandet løber inden i. Spiralen, som afgiver varme til brugsvandet, er mindre ned på en traditionel varmtvandsbeholder. Dette sikrer, at fjernvarmevandet løber så langsomt gennem beholderen, som muligt, og dette er til for at sikre en bedre afkøling henover beholderen. Denne type beholder sikres mod tæring med en magnesiums-anode. Temperaturen på denne type varmtvandsbeholder styres oftest af en AVTB-ventil eller en RAVK-ventil, som sidder på fremløbet eller returløbet på centralvarmesiden. Denne ventil, kan være suppleret med en FJV-ventil på retursiden, for at sikre en bedre afkøling af fjernvarmevandet.
Du skal vælge denne type varmtvandsbeholder, hvis du har direkte-fjernvarme, eller hvis din eksisterende varmtvandsbeholder er monteret på primær-siden af en indirekte-fjernvarme installation.
El-vandvarmer
El-vandvarmere har til forskel fra andre varmtvandsbeholdere kun to rørstudse. En til koldt vand (ind) og en til varmt vand (ud). En el-vandvarmer opvarmer vandet ved hjælp af et varmelegeme, som er monteret i en dyklomme, og afgiver derfra varme til brugsvandet. De fleste mellemstore/store el-vandvarmere kan tilsluttes 230v og 380v, hvor tilslutning til 380v gør el-vandvarmeren i stand til at opvarme vandet 2-3 gange hurtigere end ved tilslutning til 230v. Effekt(W) og opvarmningstid fremgår ofte af beholderens brugervejledning. En el-vandvarmer beskyttes mod tæring ved hjælp af en magnesiums-anode. Temperaturen indstilles ofte via en drejeknap på el-vandvarmeren.
El er den dyreste måde at opvarme brugsvand på, derfor bør du KUN gøre dette, hvis du ikke har et bedre alternativ.
Du skal vælge denne type varmtvandsbeholder, hvis du bruger el til opvarmning af brugsvandet og ikke har et centralvarmeanlæg eller fjernvarme til rådighed. (F.eks. i sommerhuse eller fritidshuse)
Det kan også være, at du har en vindmølle eller solfangere, som leverer gratis strøm til din bolig, hvorfor du med økonomisk fordel kan vælge en el-vandvarmer.
Combivandvarmer
En combivandvarmer, er en kombination af en almindelig varmtvandsbeholder til centralvarme, og en el-vandvarmer. Combivandvarmeren kan altså både opvarme brugsvandet ved hjælp af centralvarme, eller ved brug af el. En combivandvarmer har oftest fire studse med 3/4″ gevind. To studse til brugsvandet (Koldt ind / varmt ud) og to studse til centralvarmen (Fremløb / Returløb). Når beholderens el-kontakt er slukket og der kommer centralvarmevand til beholderen, opvarmes vandet gennem en spiral inde i beholderen. Spiralen sidder på centralvarmesiden, og vandet, som løber inde i spiralen afgiver varme til brugsvandet.
En combivandvarmer bliver, ligesom de andre typer varmtvandsbeholdere, beskyttet mod tæring af en magnesiums-anode.
Når el-kontakten er tændt, opvarmes brugsvandet ved hjælp af et varmelegeme, som sidder i en dyklomme oppe i varmtvandsbeholderen. Når combibeholderen opvarmer brugsvand ved hjælp af el, er det vigtigt, at der er lukket for haner på centralvarmen til beholderen. Ellers kan du risikere, at din combivandvarmer opvarmer dit centralvarmevand, som sendes ud til radiatorerne, og dette kan blive en MEGET DYR fornøjelse!
Du skal vælge denne type varmtvandsbeholder, hvis du f.eks. har et gammelt oliefyr, fastbrændsel, eller pillefyr, som slukkes om sommeren, og derfor ikke kan levere varme til din varmtvandsbeholder.
Combivandvarmeren opvarmer brugsvandet i denne periode.
Spar penge på VVS-regningen – Sådan gør du det billigere!
Udskiftning af varmtvandsbeholder er autorisationskrævende arbejde, og derfor skal du have fat i en autoriseret VVS-installatør! Det kan ofte gå hen og blive en halvdyr affære, og det kan være årsag til, at nogle selv forsøger sig med disse typer opgaver. Jeg er personligt ikke fan af, at du som privat-person selv begiver dig ud i autorisationskrævende arbejde. Det er både af håndværksmæssige hensyn, men også af forsikringsmæssige hensyn. Hvis der opstår skader på din bolig som følge af ulovligt udført arbejde på din VVS- eller EL-installation, kan du risikere, at forsikringen ikke vil dække. Og så kan det gå hen og blive RIGTIG dyrt!
Derfor har jeg her valgt at give dig nogle fifs til, hvordan du kan gøre VVS-regningen billigere, så du kan få lavet arbejdet rigtigt til en god pris!
Billigere VVS-regning ved montering af samme fabrikat og model
Hvis du i forvejen kender fabrikat, model og volumen (30L, 60L, 110L osv.) på din eksisterende varmtvandsbeholder, kan du med fordel vælge at få sat en ny op af samme type. Hvis ventiler og rør ved beholdertilslutningen er i forsvarlig stand, kan du spare penge ved at vælge en beholder, som er magen til den eksisterende. VVS’eren skal derfor blot afmontere den gamle beholder og montere den nye beholder på de eksisterende rør. Du kan hurtigt spare ½-1 time på regningen samt materialer, hvis VVS’eren ikke skal bikse med tilpasning af rørføringen. Gør VVS’eren opmærksom på, at du gerne vil have en tilsvarende varmtvandsbeholder, eller en, som kan tilsluttes uden ændring af rørføringen, hvis muligt.
Du kan også spare penge ved selv at købe din varmtvandsbeholder, og derefter få en autoriseret VVS-installatør til at montere den.
Tøm selv vandet af beholderen, og spar penge på VVS-regningen!
Alt efter beholderens størrelse, kan det tage alt fra 10 minutter til 1 time at tømme varmtvandsbeholderen for vand. Vandet skal ud af beholderen, for at reducere vægten, så VVS’eren lettere kan håndtere den ved afmontering. VVS’eren vil starte med at tømme vandet af, hvis ikke dette er gjort i forvejen, og du kan ligeså godt spare de 10 minutter til 1 time på regningen. Gør VVS’eren opmærksom på, at du selv har tømt varmtvandsbeholderen for vand, så han/hun kan regne dette med i et eventuelt tilbud, og på den baggrund lave en billigere pris til dig!
Se, hvordan du tapper vandet af en varmtvandsbeholder (Kommer snart).
Sørg for, at VVS’eren har plads at arbejde på!
Hvis din varmtvandsbeholder er placeret i et skab, så sørg for at frigøre så meget plads omkring beholderen som muligt, så VVS’eren umiddelbart kan gå lige til og afmontere den med det samme. Af og til er skabe bygget udover varmtvandsbeholdere, og så kan det være nødvendigt at save eller skære i lister og sider, for at kunne afmontere beholderen. Hvis du sørger for at have klargjort så meget af dette som muligt, kan du spare tid på VVS’eren og dermed penge.
Gør VVS’eren opmærksom på, om du har brugsvandscirkulation
Hvis du gør VVS’eren opmærksom på, om der er varmtvandscirkulation på din varmtvandsbeholder, kan han/hun bestille en korrekt beholder hjem med det samme. De fleste nyere beholdere er forberedt til varmtvandscirkulation, så det ikke sikkert, at det alligevel har så stor betydning, men der findes stadig beholdere uden, og det vil være ærgerligt, hvis VVS’eren ikke har den rigtige beholder med ved første besøg.
Hjælp VVS’eren med at lave en god pris til dig, ved at sende et par billeder af opgaven!
Tag meget gerne 3-4 billeder af varmtvandsbeholderen, tæringen, tilslutningen og eventuelle rør og haner omkring beholderen, og send dem med. Så har du nemlig allerede givet VVS’eren nogle rigtig gode forudsætninger for at kunne vende tilbage til dig med et god og billig pris! Og så bliver det pludselig lidt sjovere at få skiftet en utæt varmtvandsbeholder.
Nævn alle relevante ting og få det bedste tilbud på en ny varmtvandsbeholder!
Med dine gode billeder klar til at blive vedhæftet, skal du som det sidste, sørge for at lave en så fyldestgørende beskrivelse af din opgave som muligt, samt nævne eventuelt personlige ønsker. Så sikrer du dig at få det bedste tilbud på udskift af utæt varmtvandsbeholder.
Her er et eksempel på en formulering, med så relevant information som muligt:
”Jeg skal have skiftet en utæt varmtvandsbeholder. Beholderen er en 60L væghængt METRO beholder og er opvarmet med fjernvarme. Jeg har selv lukket for vandet til beholderen og tømt vandet af. Rørene ser umiddelbart pæne ud, og jeg ønsker at genanvende den eksisterende rørføring hvis muligt. Beholderen hænger i et skab, men er umiddelbart fri af kanter og lister. Der er varmtvandscirkulation på beholderen. (Se evt. billeder)”
Her er et andet eksempel på en formulering, med så relevant information som muligt:
”Jeg har en utæt varmtvandsbeholder. Beholderen er vidst en 55L VAILANT, og hænger på væggen ved siden af min gaskedel. Jeg har lukket for vandet til beholderen, og det resterende vand i beholderen drypper i en spand. Rørene under beholderen ser lettere tæret ud, og bør måske også skifte? (Se billede). Der er umiddelbart fri plads omkring beholderen, og der er ingen varmtvandscirkulation tilsluttet.”
Leave A Comment