Radiatorventil – Indledning
I denne artikel vil jeg forsøge at afdække alt det, du bør vide om radiatorventiler og deres betydning for din varmeøkonomi. Jeg vil fortælle dig lidt om de potentielle besparelser du kan opnå ved at skifte helt gamle radiatorventiler ud til nogle nye, og samtidig give den en vejledning til, hvordan du selv kan skifte dem.
Køb radiatorventil her og spar penge på varmeregningen.
Skift din gamle radiatorventil til en ny og spar penge på varmeregningen!
En helt gammel radiatorventil uden termostatføler er MEGET ineffektiv når det kommer til varmeforbrug og en fornuftig varmeøkonomi. Dette er fordi en manuel radiatorventil ikke selv lukker, når den ønskede rumtemperatur er opnået. Det betyder at radiatoren vil blive ved med at varme, uanset om du har 21, 23, 25 eller 27 grader i rummet.
Hvis du har manuelle radiatorventiler, som ikke styres med termostater i din bolig, bør du overveje, den energibesparelse du kan opnå, ved at udskifte dine manuelle ventiler til radiatorventiler med radiatortermostat. De fleste boliger kan opnå en energibesparelse på helt op til 22% af forbruget til rumopvarmning, hvilket vil være tydeligt at mærke på varmeregningen.
Hvis du skifter fra helt gamle radiatorventiler til nye, har du mulighed for at søge et energitilskud. Tal med din VVS-installatør om dette, da det er ham, som tager sig af tilskuddet, og anmelder det hos myndighederne/tilskudsordningerne.
Hvilken radiatorventil skal jeg vælge?
Der findes flere forskellige typer radiatorventiler. Når du skal vælge, hvilke radiatorventiler du skal købe, er det væsentligt at du ved, om dit varmeanlæg er et et-strengs eller et to-strengsanlæg.
Se også: Sådan finder du ud af, om du har et et-strengsanlæg eller et to-strengsanlæg (Kommer snart)
Derudover kan radiatorventilens størrelse afhænge af, radiatorens ydelse og rummets varmebehov. Det vil altså sige, at man faktisk går ind og dimensionerer radiatorventilen. Det vil jeg ikke komme så meget ind på her, da du ved udskiftning af radiatorventiler blot bør vælge en størrelse, som passer til den rørdiameter, som radiatoren er tilsluttet.
Se også: Sådan dimensioneres en radiatorventil
Desuden kan der i sjældne tilfælde være byttet om på fremløbet og returløbet på din radiator, hvorfor der her skal anvendes en radiatorventil, som kan sidde på returløbet i stedet for fremløbet.
Hvis du kan se en pil på din nuværende radiatorventil, og pilen peger ind mod radiatoren, og røret ved radiatorventilen er varmere end røret uden radiatorventil, kan du være ret sikker på, at her er tale om en radiatorventil placeret korrekt på fremløbet.
Hvis du kan se en pil på din nuværende radiatorventil, og pilen peget væk fra radiatoren, og røret ved radiatorventilen er koldere end røret uden radiatorventil, kan du være ret sikker på, at her er tale om en radiatorventil, som er placeret “forkert” på returløbet.
En radiatorventil, som sidder som en returventil, skal enten udskiftes med en nyere returventil, eller sløjfes helt, for i stedet at blive erstattet af en radiatorventil i fremløbet.
Radiatorventiler til to-strengede radiatoranlæg
Danfoss RA-N radiatorventil med forindstilling
Danfoss’ RA-N radiatorventil med forindstilling til to-strengede radiatoranlæg er en af markedets mest solgte. Det er den, som bliver sat op i de fleste boliger. Radiatorventilen, selvom den er meget populær, har tendens til at være en smugle for stor (flow) til de fleste almindelige parcelhuse, hvor vandmængderne gennem radiatorerne er meget små.
Monteres på:
- Fremløbet
Fås i følgende størrelser:
- DN 10 = 3/8″ gevind
- DN 15 = 1/2″ gevind
- DN 20 = 3/4″ gevind
- DN 25 = 1″ gevind
Følerhoved, som passer til denne radiatorventil:
- Danfoss RA-2990 (snapkobling)
Danfoss RA-U radiatorventil med forindstilling
Danfoss’ RA-U radiatorventil med forindstilling til to-strengede radiatoranlæg er ikke ligeså anvendt som RA-N ventilen. Men faktisk egner RA-U ventilen sig ofte bedre til mindre parcelhuse, med små radiatorer og små vandmængder. Forindstillingsområdet på RA-U radiatorventilen kan gå længere ned i flow end RA-N, hvilket kan gøre den samlede indregulering af dit varmeanlæg endnu bedre.
Monteres på:
- Fremløbet
Fås i følgende størrelser:
- DN 10 = 3/8″ gevind
- DN 15 = 1/2″ gevind
Følerhoved, som passer til denne radiatorventil:
- Danfoss RA-2990 (snapkobling)
Danfoss RA-UR radiatorventil med forindstilling (Montering i returløb)
Danfoss’ RA-UR radiatorventil med forindstilling til to-strengede radiatoranlæg er en radiatorventil til montering på returløbet. Denne radiatorventil egner sig til erstatning af returventiler uden rumføler. F.eks. en FJVR ventil.
Forindstillingsområdet kan på denne ventil, ligesom RA-U radiatorventilen, indstilles til relativ små vandmængder, hvilket gør, at den egner sig godt til almindelige parcelhuse med mindre radiatorer og små vandmængder.
Monteres på:
- Returløbet
Fås i følgende størrelser:
- DN 10 = 3/8″ gevind
- DN 15 = 1/2″ gevind
Følerhoved, som passer til denne radiatorventil:
- Danfoss RA-2990 (snapkobling)
Radiatorventiler til et-strengede radiatoranlæg
Danfoss RA-G radiatorventil
Danfoss’ RA-G radiatorventil til et-strengede radiatoranlæg er med fast kapacitetsbegrænsning. Ventilhuset og lysningen på ventilen er ekstra stor, for at sikre tilstrækkelige vandmængder gennem radiatoren, således at vandet ikke blot strømmer videre gennem ringledningen under radiatorerne.
Hvis du har et et-strenget radiatoranlæg, skal du altså have fat i sådan en radiatorventil her.
Monteres på:
- Fremløbet
Fås i følgende størrelser:
- DN 15 = 1/2″ gevind
- DN 20 = 3/4″ gevind
- DN 25 = 1″ gevind
Følerhoved, som passer til denne radiatorventil:
- Danfoss RA-2990 (snapkobling)
Radiatorventil med forindstilling – Hvad er det og hvad skal jeg bruge det til?
Nye radiatorventiler til to-strengsanlæg kan forindstilles. Forindstilling af radiatorventilen betyder, at den cirkulerende vandmængde gennem radiatoren begrænses, så der kun lige nøjagtig løbet det vand gennem radiatoren, som er nødvendigt for at radiatoren kan opretholde den ønskede rumtemperatur.
En radiatorventil med forindstilling sikrer samtidig en rigtig god afkøling af vandet henover radiatoren, hvilket betyder, at du samtidig får en god afkøling af dit fjernvarmevand, hvis du har fjernvarme, eller en god kondensering, hvis du har en kondenserende gas- eller oliekedel.
Og en god afkøling betyder en forbedret varmeøkonomi.
En radiator som virker perfekt, skal være varm i toppen og kold i bunden!
En for alle, og alle for én
Hvis du kun har enkelte radiatorventiler med forindstilling, og flere ventiler uden, kan det anbefales IKKE at forindstille de få ventiler du har. Det er simpelthen fordi, at der er risiko for, at vandet så ikke vil løbe til de få radiatorer, som er forindstillet.
Vil du forindstille og indregulere alle dine radiatorer, skal du altså helst gøre det på ALLE radiatorventiler. Og det betyder selvfølgelig også, at hvis du overvejer at skifte en enkelt eller to gamle radiatorventiler ud, bør du overveje muligheden for at skifte ALLE dine radiatorventiler, til radiatorventiler med forindstilling. På den måde kan du lave en god indregulering, som sikre varme og god afkøling henover ALLE radiatorer i dit varmeanlæg.
Forindstilling af radiatorventil
For at finde den korrekte forindstilling af en radiatorventil, skal du kende radiatorens ydelse, samt tryktabet over ventilen. Det kan blive en smugle teknisk for den almene bruger at finde frem til den korrekte forindstilling, og selvom jeg gerne vil gennemgå dette her på siden, vil jeg starte med at lægge den simple, men knapt så præcise metode frem til dig.
I skemaerne nedenfor kan du se, hvilken forindstilling du vejledningsvis kan anvende for hvert rum. Disse værdier er et “groft” estimat, og er kun vejledende værdier. En beregning af forindstillingerne ud fra radiatorydelse, tryktab og afkøling vil være den korrekte måde at gøre det på.
Har du en dårlig afkøling, og er dine radiatorer varme i bunden, kan du forsøge at forindstille dine radiatorventiler efter nedenstående skema. Så skulle du gerne få en bedre afkøling.
Et-strengede anlæg og forindstilling er IKKE en mulighed
For et-strengede anlæg er det ikke muligt at anvende en radiatorventil med forindstilling. Det er fordi et-strengede radiatoranlæg er bygget op på en sådan måde, at hvis man begrænser flowet gennem en radiator, vil vandet hellere løbe forbi radiatoren i ringledningen, som kører under radiatoren.
Derfor skal der altid anvendes et-strengs radiatorventiler med fast kapacitetsbegrænsning, så du altid er sikker på, at der kan komme vand til radiatoren.
Af netop denne årsag, kan det derfor være svært at opnå en god afkøling henover et et-strenget radiatoranlæg.
Må jeg selv skifte en radiatorventil?
Centralvarmeanlæg
Ja. Hvis dit radiatoranlæg er et centralvarmeanlæg, så må du gerne selv skifte dine radiatorventiler. Dette gælder derfor også, hvis du har et indirekte-fjernvarme anlæg. Det er forholdsvis nemt at gøre, og længere nede i denne artikel, kan du se, hvordan du gør!
Direkte fjernvarme
Hvis du har et direkte-fjernvarme anlæg, må du IKKE selv skifte dine radiatorventiler. Det er fordi arbejde på fjernvarmeanlæggets primær-side er autorisationskrævende, hvilket vil sige, at du skal have en autoriseret VVS-installatør til at gøre det for dig.
Hvad er en radiatortermostat?
En radiatortermostat føler på rummets temperatur og regulerer automatisk radiatorventilen, for at holde den ønskede temperatur. Radiatortermostaten bestemmer altså radiatorventilens åbning og dermed, hvor meget centralvarmevand, som skal løbe gennem din radiator. Radiatortermostater findes i mange forskellige varianter, både mere og mindre avancerede typer og som hver især udmærker sig på bestemte punkter.
Radiatortermostaten er med til at sikre dig, at du udnytter gratisvarme fra sollys, levende lys og varme fra elektriske apparater m.v., før du selv begynder at producere varme til din bolig. Det sparer på energien og varmeregningen, men ikke mindst, sparer den dig for manuelt at skulle justere dine radiatortermostater hele tiden, for at opretholde en konstant temperatur i din bolig.
Danfoss RA-2990
Danfoss’ RA-2990 er den nyeste af de traditionelle radiatortermostater. Den har en smart “snapkobling” funktion, som gør den hurtig og nem at af- og påmontere. Danfoss fører mange forskellige radiatortermostater, bl.a. fås også termostatfølere med ekstern føler, og fjernstyrede radiatortermostater, som kan styres med en app til din mobiltelefon.
Se også: Radiatortermostater – Traditionel eller elektronisk?
Leave A Comment