Man kender mange julesange – ofte flere end man måske lige tror. Men uden, at man kender deres baggrund synger man dem glædeligt hver jul, når der danses om træet. Mange af sangene er ikke specielt danske i deres oprindelse, men er inspireret af andre udenlandske julesange. Og størstedelen af danske julesange er omskrevet af de to største danske salmedigtere B.S. Ingemann og N.F.S. Grundtvig. Nogle er kommet til på sjove måder, man nok ikke lige har hørt om. Så her kan man læse nogle sjove facts om de traditionelle julesange.

 

Sjove facts om populære julesange

”Glade jul, dejlige jul” er oprindeligt en tysk julesang. Den blev komponeret en jul, da orgelet var ødelagt af fugt, og der derfor kun var mulighed for sang til midnatsmessen.

”Juletræet med sin pynt” er en nyere dansk julesang af Mogens Lorentzen.

”På loftet sidder nissen” handler om kampen mellem nissen og rotterne, der vil have hans grød. Det stammer fra myten om, at nissen sidder på loftet og spiser grød, som man nogle gange sætter derop til ham.

”Dejlig er den himmel blå” handler om stjernen, som ledte de vise mænd vejen til Jesus. Oprindeligt var den 19 strofer lang, men Grundtvig reducerede den senere til de 7 strofer, som vi typisk bruger i dag.

”Et barn er født Betlehem” er oprindeligt oversat fra den latinske middelaldersalme ”Puer natus in Betlehem”.

”Dejlig er jorden” er helt dansk og er endda oversat til engelsk og norsk. Den handler om evigt liv efter døden, og bliver endda også brugt til begravelser grundet fortællingen om mødet med paradis i døden.

”Det kimer nu til julefest” har ordet ”Velan”, som betyder ”nå” eller ”godt så” for det markerer, at nu skal salmen handle om noget mere muntert.

”Højt fra træets grønne top” er den første danske julesang man kender til, der handler om selve dansen om juletræet, man kender til.

 

Klogere på sangen

Med de forskellige fakta omkring nogle af de mest populære danske sange til jul, kan man trygt vælge én, og endda forklare lidt om selve sangen for de andre juleaften. Det kan være en god samtaleåbner, og give bedre forståelse af, hvad det egentligt er man synger. Mange af sangene kender man ikke baggrunden for, og derfor kan det bare føles som ord, der synges traditionen tro. Men på linket kan man blive lidt klogere.