Aftapning af vand på varmeanlæg (centralvarmeanlæg)
Der kan være flere årsager til, at du ønsker at tappe vandet af dit centralvarmeanlæg. Typisk tapper man vandet af, fordi man ønsker at foretage en reperation, eller udskiftning af en eller flere komponenter i anlægget. Men det kan også være, at du har mistanke om utætheder på dit varmeanlæg. I så fald anbefaler jeg, at du følger nedenstående link.
Hvorfor taber mit varmeanlæg vand? > (Kommer snart)
“Varmeanlæg”, “fjernvarme”, “centralvarmeanlæg” HJÆLP?!
Der er mange forskellige termer, som bruges, når vi snakker varmeanlæg, og det kan sagtens virke enormt forvirrende. Når du skal tappe vand af dit varmeanlæg, er det væsenligt, at du ved, hvilken type anlæg du har at gøre med. Hvis ikke du allerede ved det, vil jeg anbefale, at du læser artiklen her om varmeanlæg. (Kommer snart)
Der er nemlig forskel på, om du f.eks. har et centralvarmeanlæg, eller om du har direkte-fjernvarme. Hvis du har direkte-fjernvarme, må du nemlig ikke selv rode ved din varmeinstallation, da det kræver autorisation at arbejde på primær-siden af et fjernvarmeanlæg. Du kan læse mere om primær- og sekundær-siden af dit fjernvarmeanlæg ved at læse den her guide. (Kommer snart)
Denne guide er delt op i to dele, hvoraf den første del, hjælper med at lokalisere, hvor på dit anlæg du kan tappe vandet af. Den anden del af guiden, forklarer, hvordan du tapper vandet af dit varmeanlæg
Værktøj du skal have til rådighed
Andet materiel
NOTE: Du behøver reelt kun en slangeforskruning og et spændbånd, når du skal tappe vandet af dit anlæg, men du får højst sandsynligt brug for et ekstra sæt, til den anden ende af slangen, når du skal fylde vand på igen.
1. Lokalisér, hvor på dit varmeanlæg du kan tappe vandet af
Det er ikke altid det letteste at finde hoved og hale på sit varmeanlæg. Mange forskellige rør og haner kan gøre forvirringen total, men hver komponent har som ofte en fornuftig grund til at være der. Aftapning af vandet på dit varmeanlæg kan foregå via en aftapningshane. Sådan en hane er typisk en kuglehane, bundhane eller en ballofix. (Se billeder)
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skelner dine varmerør fra dine vandrør, så vil jeg anbefale dig at læse artiklen om boligens VVS-installation. (Kommer snart)
Hvis du har en væghængt fjernvarmeunit eller et gas-/oliefyr, er aftapningshanen typisk placeret i rørinstallationen under unitten.
Hvis du har en gulvstående fjernvarmeunit eller gas-/oliefyr, er aftapningshanen typisk placeret i underdelen af unitten tæt ved gulvet.
Du kan også komme ud for, at du skal tappe vandet af dit varmeanlæg gennem en radiator, hvis ikke der findes haner andre steder på din installation. I det tilfælde, vil der være en bundhane på en af dine radiatorer.
Varmerørene i en almindelig installation er typisk lavet i sorte jernrør, kobberrør eller PEX-rør (plastik).
For at kunne tappe alt vandet af dit varmeanlæg, er det en fordel at tømme gennem varmeanlæggets returløb.
Udseende på aftapningshaner
Eksempler fra installationer
2. Sluk for centralvarmepumpen og gas-/oliefyret
Inden du påbegynder aftapningen af vand på varmeanlægget, skal du slukke for centralvarmepumpen og selve anlægget. Gas-/oliefyr kan nemlig ikke tåle at køre uden vand på anlægget. På nogle anlæg har pumpen separat strømforsyning og kan derfor slukkes på en kontakt, eller ved afbryderen på EL-tavlen. Mange nyere Olie-/Gaskedler og fjernvarmeunits leveres med centralvarmepumper, hvor strømmen til pumpen og kedlen går gennem en fælles styring. I det tilfælde, skal du tage strømmen fra dit Oliefyr eller Gaskedel eller din ECL styring. De fleste nyere pumper har en lille LED-pære, som indikerer om pumpen er tændt eller slukket.
Hvis du har fjernvarme, kan du også med fordel lukke for fjernvarmen til din varmeveklser. Det kan du f.eks. gøre ved at lukke på sommerhanen.
Flere pumper på dit anlæg?
I nogle VVS-installationer, findes der flere pumper. Normal vis i mindre installationer er der oftest to pumper. En centralvarmepumpe, og en cirkulationspumpe. Er du i tvivl om, hvilken af dine pumper, som er centralvarmepumpen, kan du slukke for alle pumperne.
Centralvarmepumpe
Sluk for strøm til centralvarmepumpe
3. Tap vand af varmeanlægget
Tilslut den ene ende af slangen på din aftapningshane/bundhane på varmeanlægget og før den anden ende til et gulvafløb.
Mængden af vand du behøver at tappe af, afhænger af, hvilken form for indgreb du ønsker at foretage, og hvor henne på installationen indgrebet skal foretages.
Skal indgrebet foretages på et højtliggende sted i installationen behøves der ikke at blive tappet ligeså meget vand af, som hvis indgrebet skal foretages på et lavtliggende sted. Skal du skifte en radiatorventil i stueetagen i en bolig med flere etager, skal du tappe meget vand af, da der ellers er risiko for, at vandet i overdelen af installationen løber ud, der hvor du har skilt installationen ad.
I hver guide på VVSviden.dk, som involverer aftapning af vand på varmeanlægget, vil det beskrives, hvor meget vand der er nødvendigt at tappe af.
På manometeret kan du se, hvor meget tryk der er i anlægget. Selvom manometeret er kørt helt ned på 0 bars tryk, kan der stadig være meget vand tilbage i anlægget.
Anlægstryk ses på manometer
4. Skru op for termostat og åbn luftskrue på radiator
For at hjælpe vandet lettere af anlægget, er det en fordel at skrue alle radiatortermostater helt op på 5. På den måde er der nemlig fuld gennemløb i anlægget, så vandet kan løbe helt af.
Det går også MEGET hurtigere at tømme vandet af dit centralvarmeanlæg, hvis du åbner en luftskrue på en radiator. Du skal dog være opmærksom på, at du kun kan bruge dette trick, hvis du åbner en luftskrue, som er placeret højere på anlægget end aftapningshanen.
Når du åbner luftskruen, vil du kunne høre, at radiatoren suger luft ind. Luften presser vandet ud af varmeanlægget.
OBS: HUSK for alt i verden at lukke luftskruen på radiatoren igen, INDEN du begynder at fylde vand på anlægget igen! Hvis du glemmer dette, opdager du det først, når du konstaterer, at der er vand ud over hele gulvet i det rum, hvor radiatoren er.
Løsn luftskruen
Husk at fylde vand på dit varmeanlæg igen
Når du er færdig med at foretage indgrebet på din varmeinstallation, skal du huske at fylde vand på igen.
HUSK at lukke evt. åbne luftskruer i radiatorer, inden du fylder vand på!
Hvis du har lukket for fjernvarmen til din varmeveksler ved sommerhanen, skal du også huske at åbne for den igen, hvis du vil have varme på igen.
Hej Mikkel
Tak for en super hjemmeside!
Jeg skal selv til at tappe vandet af mit varmeanlæg og har stor glæde af din vejledning.
Jeg har et enkelt spørgsmål:
Hvad skal termostaterne på radiatorerne i huset stå på, for at vandet løbet bedst af? (åben/lukket? tændt/slukket?) Eller er det lige meget?
Mange hilsner,
Jakob
Hej Jakob
Mange tak for dit spørgsmål, hvilket er ganske relevant faktisk, og jeg kan se, at jeg har glemt at nævne noget i guiden omkring det.
Det er en fordel at lade termostaterne stå FULDT åbne, da der så er “hul igennem” hele systemet, og vandet, som du så fint selv har tænkt, løber hurtigere af 🙂
Du kan eventuelt pille termostathovedet af, og samtidig tjekke om “pakdåsen” sidder fast. Hvis den gør det, åbner ventilen nemlig ikke op, selvom du skruer helt op på 5 på termostaten.
Hvis det er tilfældet, bør du kigge på denne guide i samme omgang: http://vvsviden.dk/motioner-pakdaase/
God fornøjelse! 🙂
Hej Mikkel
Super hjemmmeside …. jeg har et spørgsmål – jeg vil gerne fjerne en radiator i min gang for at reparere væggen bagved ., hvordan fjerner jeg den nemmest og den skal efterfølgende op igen 😀
Vh
Henrik Eriksen
Hej Henrik
Jeg plejer at tappe vandet af anlægget og afmontere radiatoren. Derefter sætter jeg nogle radiatorforskruninger med slutmuffe på den forskruningshalvdel, som sidder tilbage på rørene. På den måde kan du fylde vand på anlægget igen, og have varme på indtil radiatoren skal op igen.
Venlig hilsen
Mikkel – VVSviden.dk