Din radiator virker ikke? – Skift pakdåse! Måske er den defekt

En fastgroet eller defekt pakdåse i en radiatorventil, vil resultere i, at radiatortermostaten ikke kan regulere ventilen korrekt. Termostaten på en radiatorventil bestemmer, ved at føle på rumtemperaturen, hvornår vandet skal løbe gennem radiatoren for at opnå den ønskede rumtemperatur.

Hvis pakdåsen har sat sig fast, vil radiatortermostaten altså ikke fungere korrekt, fordi den ikke kan åbne og lukke radiatorventilen.

Symptomer på en fastgroet pakdåse er typisk, at radiatoren slet ingen varme vil give, selvom termostaten er skruet helt op på fem (ca. 25°C).

Hvad er en pakdåse?

Pakdåsen er den lille messing komponent, som er skruet ind i ventilen. Du finder pakdåsen ved at afmontere radiatortermostaten.

Pakdåsen har en lille stift, som påvirkes af radiatortermostaten, og når dette sker, skubber den ventilfjederen, som sidder inde i ventilen ind, således at ventilen lukker. Og omvendt, når radiatorventilen føler, at rummet er for koldt, fjerner den trykket på ventilfjederen, som så trækker sig ud igen. Så åbner radiatorventilen, og så kommer der nyt varmt vand i radiatoren igen.

Selvom man måske har kunnet motionere pakdåsen, således at den igen fungerer, bør man alligevel overveje at skifte pakdåsen. Ofte er det nemlig smuds og ir, som er årsag til, at pakdåsen har groet sig fast. For at undgå, at dette sker igen foreløbig, kan man med fordel vælge at skifte pakdåsen med det samme.

Det er nemt at skifte pakdåse i en radiatorventil, og det kan gøres uden, at man behøver at tappe vandet af varmeanlægget.

Mikkel VVSviden.dk
Pakdåse

Værktøj du skal have til rådighed

Mangler du håndværktøj?

Nye reservedele

Pakdåse STOR

Pakdåse STOR

Denne pakdåse passer til ældre ventiltyper: RAV, RAVL og FJVR
(Ventiler før 2005)

Pakdåse LILLE

Pakdåse LILLE

Denne pakdåse passer til nyere ventiltyper: RA-2000 serien
(Ventiler fra 2005)

Skift pakdåse i radiatorventil – Sådan gør du

1. Afmonter radiatortermostaten

Drej radiatortermostaten op på 5 før du afmonterer den. På den måde trykker termostaten nemlig ikke på pakdåsen og så er den nemmere at få af og på.

Nyere termostater
Har du en af nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret.

Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at løsne denne. Sørg for at løsne skruen ordentligt, da termostaten ellers stadig kan holde fast i ventilen og et eventuelt vred kan ødelægge termostatens krans, så den ikke kan sidde fast mere.

RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
RAV-termostat

2. Afmonter pakdåsen

Løsn pakdåsen med en skiftenøgle (svensknøgle) eller en fastnøgle og skru den ud (drej mod uret). Det kan være en god idé at holde en klud eller bøtte under, mens du løsner pakdåsen, da der kan komme en lille smule vand, hvilket er ganske normalt. Vandet kommer som regel lige i starten, når pakdåsen er løsnet. Når pakdåsen er skruet ud, skulle der ikke umiddelbart komme mere vand. Hvis det er tilfældet, kan der sidde lidt snavs inde i ventilen, som gør, at den ikke lukker helt tæt.

Hvis ventilnålen i pakdåsen sidder fast, har det højst sandsynligt været årsagen til, at radiatoren ikke har givet varme. Når pakdåsen er skruet ud, er ventilen fuldt åben, og du bør derfor nu kunne høre en svag susen fra radiatorventilen.

Hvis du ikke kan høre eller mærke, at radiatoren begynder at give varme igen, sidder ventilfjederen højst sandsynligt fast i lukket position. Det kan vi forsøge at gøre noget ved, ved at “motionere” ventilfjederen.

Hvis du kan høre vandet suse i ventilen og mærke radiatoren blive varm, behøver du ikke at motionere ventilfjederen, og du kan derfor blot springe videre til trin 3.

Skift pakdåse – afmontering
Afmontering af pakdåse (Grafik)

Sådan motionerer du ventilfjederen i en radiatorventil

OBS: Når du trykker ventilfjederen ind, sprøjter det som regel ud med vand. Hold derfor en klud eller bøtte ind under ventilen!

Med en flad skruetrækker kan du forsigtigt motionere ventilfjederen, så den løsner sig igen. Start med at trykke stille og roligt ind på den. Hvis den ikke springer ud i åben position af dette, kan du forsøge at “lirke” den lidt fra side til side. Når ventilfjederen giver efter, vil den hoppe op i åben position, og du vil kunne høre at vandet begynder at suse gennem ventilen.

Vær opmærksom på, at ventilfjederen skal kunne køre lige ind og ud. Den skal ikke sidde skævt.

Motionering af ventilfjeder
Motionering af ventilfjeder (Grafik)

3. Montér den nye pakdåse

Skru den nye pakdåse i ventilen (drej med uret). Der kan komme lidt vand, når pakdåsen er skruet ca. halvvejs ind. Hold eventuelt en klud eller bøtte under.

Skift pakdåse – montering af ny
Montér pakdåse

4. Montér radiatortermostaten igen

Sørg for at termostaten står på 5 inden du monterer den.

Nyere termostater
Har du en af nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. Sæt termostaten på ventilen og slip kransen, som gerne skulle dreje tilbage på plads. Det kan være en god idé lige at trykke termostaten lidt ind mod ventilen samtidig med at kransen drejes lidt med uret, for at sikre, at den sidder ordentligt fast på ventilen.

Ældre termostater
Ældre termostater er monteret med enten unbracoskrue eller en ligekærvet/stjerne skrue. Benyt stiftnøgle (unbraconøgle) eller skruetrækker til at stramme denne. Sæt termostaten på ventilen og sørg for at den bliver holdt helt på plads. Stram ikke skruen for voldsomt, da plastikmaterialet i termostaten kan gå i stykker.

RA-2990 med snapkobling
Ældre termostat med ligekærvet skrue
RAV-termostat

Stadig ingen varme i radiatorerne?
Udskift af pakdåse er ikke den ENESTE årsag til, at der ikke er varme i dine radiatorer. Der er faktisk flere ting, der kan være årsag til det. Her på VVSviden.dk, har jeg forsøgt at lave en komplet guide til, hvordan du får varme i dine radiatorer igen.

Sådan får du varme i dine radiatorer igen >

Skift pakdåse i radiatorventil – Videoguide

Kontakt os