Opvarm eller nedkøl dit sommerhus, eller supplér varmekilden i dit helårshus, med en energieffektiv og klimavenlig luft til luft varmepumpe!

Hvis du har et sommerhus eller en anden fritidsbolig, eller har el, olie eller gas som primær varmekilde i dit helårshus, er en energieffektiv luft til luft varmepumpe måske den rigtige løsning for dig! Du kan både spare penge på energiregningen, og samtidig mindske dit CO2 udslip.

En luft til luft varmepumpe egner sig nemlig rigtig godt til sommerhuse / fritidshuse, hvor der er behov for opvarmning eller nedkølning i de sene aftentimer eller lune sommerdage, hvor solen har sat sine tydlige spor i form af alt for varme soveværelser. Det kan også være et fantastisk supplement til dig, som bor i helårshus, og har el, olie eller gas som primær varmekilde, og ønsker et energieffektivt supplement til din boligopvarmning. Og alt efter din nuværende varmekilde, kan du endda spare op til 60-70% på varmeregningen!

Samtidig giver en luft til luft varmepumpe dig en konstant cirkulation af luften i din bolig, hvilket kan hjælpe til at sikre dig et godt og behageligt indeklima.

Mikkel VVSviden.dk

Sådan fungerer en luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe leverer udelukkende varme eller kølning til boligen. Den kan ikke opvarme brugsvand. En luft til luft varmepumpe består af to dele, en indedel og en udedel.

Indedelen er den del af luft til luft varmepumpen, som blæser den opvarmede eller nedkølede luft ind i boligen. Indedelen bør placeres midt på væggen, men er ofte placeret højere for ikke at optage unødig meget plads, som kunne anvendes til boligindretning. Tal eventuelt med din forhandler / installatør om, hvad der fungerer bedst i din bolig.

Udedelen er en større kasse med en blæser i, som godt kan støje en smugle under drift.

De to dele er forbundet via rør, hvori den optagede energi transporteres i en væske fra udedelen til indedelen, hvor energien frigives, og varmer eller køler den luft, som blæses ind.

NaturvarmeVest har lavet en udemærket video, som forklarer princippet for en luft til luft varmepumpe! Se den nedenfor.

Luft til luft varmepumpe

Fordele og ulemper ved en luft til luft varmepumpe

Fordele:

  • God til sommer-/ fritidshuse, eller som supplement til el, olie eller naturgas i helårshuse
  • Forholdsvis billig i anskaffelse og montering (Billigste type varmepumpe)
  • God besparelse ved forholdsvis lille investering
  • Kort tilbagebetalingstid
  • Kan anvendes i boliger, som ikke har centralvarmeanlæg

Ulemper:

  • Ikke egnet som primær varmekilde i helårshuse
  • Udedel støjer lidt, og bør derfor ikke stå for tæt op ad nabogrunden
  • Egner sig bedst til opvarmning af større rum / fælles rum, så som en stue
Luft til luft varmepumpe i stue

Hvor energi-effektiv er en luft til luft varmepumpe?

Ikke alle luft til luft varmepumper, er lige effektive. Derfor vil jeg her lige fortælle dig, hvad du blandt andet skal være opmærksom på ved køb af varmepumper.

En varmepumpe producerer ca. 3-4 kWh i varmeenergi for hver 1 kWh strøm den bruger, og derfor er den oftest meget mere effektiv en traditionelle el-radiatorer.

SCOP
En varmepumpes energieffektivitet omtales i ”SCOP” (Seasonal Coefficient Of Performance). SCOP er et udtryk for varmepumpens virkningsgrad, målt over et helt år / sæson. Man kan også kalde det ”Årsvirkningsgraden”. SCOP-værdien giver det bedste billede af varmepumpens virkningsgrad. Jo højere SCOP desto mere effektiv er varmepumpen.

COP
COP (Coefficient Of Performance) er også et udtryk for virkningsgraden. COP-værdien er dog virkningsgraden angivet ved en udetemperatur på 7oC og en indetemperatur på 20oC. Men da udetemperaturen varierer i løbet af året / sæsonen, giver COP-værdien altså ikke et ligeså godt billede af den samlede virkningsgrad, som SCOP-værdien gør.

Bolius har undersøgt, hvilke varmepumper, der har klaret sig bedst i test.

Luft til luft varmepumpe placering?

Der er ikke de store krav til placeringen af en luft til luft varmepumpe.

Udedelen er placeret udenfor, oftest på samme side af huset, som indedelen, så rørforbindelsen mellem de to ikke bliver unødigt lang.

Udedelen bør dog ikke placeres tættete end ca. 40 cm fra jorden. Derfor er de fleste varmepumpe udedele placeret på fødder eller monteret på væggen. Der må heller ikke være forhindringer omkring udedelen, så som grene, haveredskaber osv. Luftstrømmen skal kunne løbe frit omkring udedelen.

Indedelen placeres typisk på væggen. Det bedste resultat opnås ved at placere indedelen i større åbne rum. Dette sikrer end bedre fordeling af varmen / afkølingen. Da varm luft stiger opad, kan det være en fordel at montere indedelen ca. midt på væggen, men ofte optager de plads for andet inventar, hvorfor de typisk bliver højt. Dog ikke tættere end 3 cm fra loftet.

Producentens anvisninger vil som regel være afgørende for placeringen.

Må jeg selv installere en luft til luft varmepumpe?

Nej. Installation af varmepumper skal ske af en autoriseret VVS-installatør / certificeret kølemontør.

Vedligeholdelse og service

Luft til luft varmepumper vedligeholdes ved at holde udedelen fri for blade, og andet, som kan blokere lufttilførslen og indedelens filtre skal holdes fri for støv. Samtidig bør du overholde det lovpligtige service eftersyn 1 gang om året for at sikre en korrekt og effektiv drift. Dette gælder dog kun for varmepumper med mere end 1000g kølemiddel.

Levetiden på en på luft til luft varmepumpe er typisk 10-15 år.

Luft til luft varmepumpe priser

En luft til luft varmepumpe med montering koster typisk i omegnen af 10.000-15.000kr. alt efter størrelse, fabrikat og leverandør. Det kan umiddelbart lyde af mange penge, men det er faktisk en meget lille investering taget i betragtning af, hvor meget du kan spare på energien i længden! Typisk har en luft til luft varmepumpe en tilbagebetalingstid på mellem 3-6 år alt efter omstændighederne, fabrikat og effekt.

Sådan sikrer du dig, at få det bedste luft til luft varmepumpe tilbud!

Hvis du vil bestille tilbud på montering af en luft til luft varmepumpe hos f.eks. 3byggetilbud.dk så er det en forudsætning, at du beskriver din opgave så detaljeret som muligt.

Sørg for at nævne:

  • Hvilken type varmepumpe du ønsker tilbud på: Luft til luft varmepumpe, Luft til vand varmepumpe eller Jordvarme.
  • Hvad er din nuværende varmekilde?: Har du el-varme, oliefyr, naturgas?
  • Helårsbolig eller sommerhus?
  • Hvad er dit budget? Dit budget kan blandt andet have betydning for valg af producent på varmepumpen.
  • Ønsket SCOP-værdi: Jo højere SCOP-værdi, jo bedre varmepumpe, men prisen stiger som regel også i takt med.
  • Hvor stort areal skal opvarmes? En varmepumpe egner sig bedst til opvarmning af større åbne rum.
  • Har du overvejet et specifikt fabrikat / model? Hvis du allerede nu har overvejet en specifik model, så nævn dette.

Hvis du nævner disse ting, giver du leverandørerne de bedste forudsætninger for at lave en god pris på montering af luft til luft varmepumpe til dig!

Eksempel på udformning af ansøgning:

“Jeg ønsker et tilbud på en luft til luft varmepumpe. Den skal monteres i mit sommerhus, som er ca. 80 m2. Det største rum er stuen, som er ca. 40 m2. Den nuværende varmekilde er el-varme i form af el-radiatorer. Varmepumpen skal være så effektiv som muligt! Jeg har blandt andet kigget på en Panasonic TZ9SKE. Men jeg er gerne åben for andre muligheder!”

Mulighed for energitilskud og håndværkerfradrag!

Energitilskud

Hvis du får installeret en luft til luft varmepumpe, er du måske berettiget til at få et energitilskud!
Energitilskuddets størrelse kan variere alt efter, hvilke forhold, der gør sig gældende i din konkrete situation. Husk at snakke med din forhandler / installatør om energitilskud ved køb af en luft til luft varmepumpe!

Energitilskud

Håndværkerfradrag

Hvis du får installeret en luft til luft varmepumpe, skal du huske, at du i 2017 kan få op til 12.000 kr. pr. person i håndværkerfradrag ved bl.a. installation af varmepumper. Fradraget gælder kun for arbejdslønnen, men der kan også være penge at hente, da autoriserede og certificerede håndværkeres timepris godt kan ligge i den højere ende. Husk at bede din håndværker om, at udspecificere arbejdstimerne på din faktura, så du kan indberette dem hos SKAT.

Se mere om håndværkerfradraget

SKAT Håndværkerfradrag

Luft til luft varmepumpe – 3 måder at gøre det på!

Luft til luft varmepumpe Klimacentrum

Bestil med det samme hos Klimacentrum.dk! De leverer og monterer over hele Danmark til stærke priser!

*Få 450 kr. i rabat ved bestilling af varmepumpe inklusiv montering!

Brug kuponkoden “vvsviden.dk” uden apostrof.

Luft til luft varmepumpe 3 byggetilbud

Få 3 gratis uforpligtigende tilbud hos 3byggetilbud.dk, og vælg, hvilket firma, som skal montere din nye varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe tilbud Tjenestetorvet

Få gratis uforpligtigende tilbud hos Tjenestetorvet.dk! Vælg selv, hvor mange du ønsker at få tilbud fra!

Kontakt os